BBC News sustine, intr-un material aparut ieri in pagina on-line, ca o societate britanica pentru probleme de fertilitate si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu o clinica ce ar functiona in Romania si care ar produce "copii comandati prin posta". Potrivit sursei citate, clinica functioneaza la Bucuresti si primeste sperma de la clienti din afara Romaniei.

Materialul genetic este folosit pentru fertilizarea unor ovule provenite de la donatoare, apoi trimis inapoi si utilizat pentru implantarea partenerei celui care a furnizat sperma, adauga BBC News online.

Doctorul Allan Pacey, secretarul Societatii Britanice pentru Fertilitate, a declarat pentru BBC News ca, in opinia sa, multi membri ai comunitatii sale ar trebui sa fie ingrijorati in legatura cu aceasta practica.

Transporturi speciale

"Inteleg de ce anume s-a dezvoltat un astfel de serviciu, dar cred ca majoritatea practicienilor din Marea Britanie ar trebui sa se simta jenati din acest motiv, in multe feluri", a adaugat el. Potrivit BBC News online, clinica s-a dezvoltat la sfarsitul anilor '90, fiind infiintata de doctorul Illya Barr, specialist israelian in fertilizare.

Potrivit sursei citate, el a dezvoltat o metoda de congelare a spermei in tara de origine, facand posibil transportul acesteia pana in Romania, in conditii speciale. Ovulele prelevate de la donatoare din Romania sunt fertilizate cu ajutorul acestei sperme, intr-o clinica din Romania, inainte de a fi trimise inapoi, in tara de origine.

Procesul ia sfarsit prin colaborarea cu un centru medical local, adauga BBC News online. Potrivit BBC News online, doctorul Barr afirma ca principalul motiv pentru care a infiintat clinica in Romania este ca aceasta este o tara cu cerinte minime in privinta donarii. "Este foarte diferit de ce se intampla in Israel, unde pot fi luati in calcul doar pacientii supusi fertilizarii in vitro.

Aceasta este marea problema: exista un mare deficit de ovule", spune doctorul. El a explicat ca romanii sunt foarte asemanatori israelienilor si ca tara are un standard ridicat al asistentei medicale. Insa doctorul Pacey se declara ingrijorat de faptul ca donatorii nu sunt suficient protejati si crede ca unii - mai ales studentii - pot fi "sedusi" de ideea de a dona in schimbul banilor.

El a facut referire la un site american, legat de clinica doctorului Barr, unde se spune ca donatorii sunt romance tinere, de aproximativ 20 de ani, care isi suplimenteaza astfel veniturile. "As fi ingrijorat pentru oricine si-ar dona ovulele ori sperma din aceste motive", afirma medicul britanic.

Insa doctorul Barr respinge pericolul exploatarii, aratand ca pretul unei donari in SUA este de aproximativ 7000 de dolari, in Romania fiind de 200 de dolari, adica jumatate din salariul pe o luna. Costul a 12 embrioni fertilizati este de 13.000 de dolari.

El recunoaste ca apeleaza la studenti, dar insista ca este vorba doar de tineri in varsta de peste 20 de ani, care beneficiaza de consiliere psihologica. "Nu vorbim despre o industrie ori despre exploatarea vreunei femei", spune Barr, potrivit BBC News online.

Doctorii se asteapta la o crestere a solicitarilor

Conform aceleiasi surse, doctorul Pacey se asteapta ca numarul celor care doneaza ovule sa creasca, in conditiile in care tot mai multe tari vest europene inclina spre sistemul donarii voluntare. Drept urmare, tot mai multe cupluri ar putea cauta clinici de felul celei din Bucuresti.

Potrivit site-ului american de prezentare, clinica a fost infiintata in 1998, iar in februarie 2002 Ministerul israelian al Sanatatii a trimis o echipa de specialisti care a evaluat standardele laboratorului.

Dupa o evaluare amanuntita a personalului, echipamentelor, evidentelor, procedurii si protocoalelor medicale, echipa a apreciat ca aceasta clinica intruneste exigentele si standardele cerute pentru programele de fertilizare in vitro din Israel - tara recunoscuta pe plan international pentru standardele sale excelente in domeniu, se mai arata pe pagina electronica mentionata.

Ministerul Sanatatii va declansa o ancheta

Ministerul Sanatatii din Romania a fost informat ieri, de catre ziarul ZIUA, despre acest subiect si, aseara, reprezentantii Biroului de Presa ne-au informat ca, in cel mai scurt timp va fi declansata o ancheta pentru a verifica cele de mai sus.

Amintim ca, imediat dupa cazul Adriana Iliescu, femeia in varsta de 67 de ani care a nascut un copil, in urma fecundarii in vitro, Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii a facut un apel catre echipele de specialisti in reproducere asistata sa se abtina de la astfel de proceduri pana la momentul intrarii in vigoare a legislatiei specifice domeniului.

In plus, s-au pus atunci bazele unei dezbateri publice, in care lumea medicala, Biserica si societatea civila sa-si spuna punctele de vedere privind tehnicile de reproducere asistata.