Diverse "blocos" si "bandas" (grupuri) de carnaval au luat cu asalt sambata strazile mai multor cartiere din Rio de Janeiro, marcand debutul extravagantului Carnaval de la Rio.

Anul acesta a adus ca noutate un "bloco" format din 200 de straini, care traiesc in Rio sau care sunt doar in vacanta. Acestia vor defila pe plaja de la Copacabana in cel mai pur stil carioca.

Traditionalul Bola Preta, "bloco" nascut in urma cu 85 de ani in centrul orasului, a deschis festivitatile sambata dimineata, dupa inmanarea simbolica a cheilor de catre primarul orasului "regelui Momo", simbolul tuturor exceselor, duse cu adevarat pana la exces, ale Carnavalului.

Domnia lui Momo dureaza cinci zile, atat cat tine "marea nebunie" a carei apoteoza va fi reprezentata de defilarile scolilor de samba in noptile de duminica si luni.

"Blocos" si "bandas" au putine reguli. Fiecare vine cand vrea, deghizat sau nu. Ce au in comun sunt butoiasele de bere, dorinta de a se distra timp de 3-4 ore si "paquera" (agatatul).

Sambata dupa-amiaza a fost randul unui alt "bloco" traditional sa defileze, si anume faimoasa "Banda d'Ipanema", preferata homosexualilor, a lesbienelor si a travestitilor din Rio, care reuneste in fiecare an mii de persoane cu pasiuni inverse pe bulevardul care se intinde de-a lungul plajei.

"Blocos" nu se multumesc sa defileze doar in centrul orasului sau pe Ipanema. Practic, fiecare cartier are un "bloco" al sau, care va defila pana marti, in diverse momente, pentru a face turul mai multor strazi.

Pentru a asigura siguranta Carnavalului de la Rio, care aduna anul acesta circa 770.000 de turisti, au fost mobilizati 31.000 de politisti.