Ordonanta de Urgenta nr. 4 din 3 februarie 2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat.

Pensiile din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabilite in baza legislatiei in vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001 se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, cu respectarea prevederilor Legii nr. 19/2000

Plata sumelor rezultate in urma recalcularii pensiilor se face esalonat, in etape. Prima etapa de plata a drepturilor de pensii recalculate se stabileste pentru luna martie 2005, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis pana in anul 1980 inclusiv. Celelalte etape de plata a drepturilor de pensie recalculate se stabilesc prin hotarari ale Guvernului.

Pentru perioada anterioara datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime in munca se calculeaza automat, potrivit prevederilor Legeii nr. 19/2000, si in consecinta nu este necesara dovedirea acestuia prin adeverinte.

Pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel inregistrat in carnetul de munca sau dovedit cu adeverinte.

Pentru sporuri, indemnizatii si majorari ale retributiei tarifare prevazute in Legea nr. 57/1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii, trebuie prezentate adeverinte.