Consiliul Director al Initiativei 2003 intrunit in sedinta extraordinara, comunica urmatoarele concluzii rezultate in urma discutiilor si deciziilor:

1. Analizand evenimentele din perioada postelectorala din Romania, remarcam la nivelul partidelor politice parlamentare tendinta de blocare a proiectului de promovare a unei noi generatii politice.

In conditiile in care vechea generatie de politicieni de prim plan si-a dovedit limitele, prin gestionarea dezastruoasa din ultimii 15 ani, consideram ca aceasta actiune transpartinica poate avea rezultate extrem de nocive, antinationale, si cerem coordonatorilor politici sa-si schimbe aceasta atitudine.

Cu atat mai mult e justificata cererea noastra, cu cat e evident faptul ca la alegerile din 2004, locale si generale, a fost clara dorinta romanilor pentru schimbare.

2. Exista certitudini ca se incearca o regrupare a nomenclaturii securisto-comuniste pentru accederea in functii publice, din dorinta de a se perpetua un sistem oligarhic initiat in 1989, prin care s-au drenat sume imense din banul public.

Acest lucru, pe langa faptul ca este o amenintare asupra sigurantei nationale, pune in pericol compatibilizarea structurilor de putere din Romania cu structurile euroatlantice. Tinand cont de aceste argumente, Initiativa 2003, va sprijinii promovarea unei legi antinomenclatura, colaborand pentru acest demers si cu alte organizatii politice sau civice, care au initiat demersuri similare.

3.Considerand ca, in spiritul mesajelor politice care au decis victoria in alegerile din 2004, aplicarea obiectivelor asociatiei Initiativa 2003 devine mai mult decat necesara, Consiliul Director a decis infiintarea de filiale ale asociatiei, la nivelul fiecarui judet .

In plan local, asociatia va colabora cu alte organizatii interesate in asanarea mediului public romanesc, prin identificarea si monitorizarea unor practici ale statului totalitar, prin sesizarea publica a tuturor exceselor nedemocratice.

4.Conform analizei Consiliului Director, Protocolul dintre Initiativa 2003 si Partidul Democrat, la nivelul anului 2004, a fost respectat de ambele parti. Initiativa 2003 constata cu satisfactie ca directiile principale de actiune din protocolul de parteneriat au constituit teme ale discursului politic al liderilor PD, in campania electorala.

Modalitatea in care protocolul este aplicat in perioada postelectorala va constitui obiectul unei viitoare analize a Consiliului Director.

5.Luand in considerare unele decizii si pozitii publice ale conducerii actuale a Partidului Democrat din ultima perioada, Consiliul Director a hotarat retragerea membrilor asociatiei Initiativa 2003 din structura de conducere a Partidului Democrat.