Romania e pe cale sa consemneze o premiera politica mondiala: eroziunea concomitenta a Puterii si Opozitiei.

Dupa cat de impiedicat a pornit guvernarea mult prea pestrita, dupa cum calca in picioare regulile democratice Traian Basescu, dupa cum se transforma, pe zi ce trece, harjoneala din interiorul Aliantei in razboi fratricid, e foarte posibil ca momentul rasturnarii curbei de popularitate sa fie foarte apropiat.

Firesc, principiul recircularii simpatiilor in electorat ar trebui sa conduca, automat, la o sporire a increderii publice in actuala Opozitie. Lucrurile nu stau deloc asa. PSD tinde sa devina invizibil pentru radarele institutelor de sondaje si nici PRM nu se simte prea bine de cand lui C.V. Tudor i se tot ingroasa dosarul cu file din vremea Securitatii.

Fostul partid-stat pare sa-si fi resorbit uriasele pseudopode, ramanand din el un biet ONG care-si consuma viata intre doua simpozioane si un seminar despre reformarea politica. Dupa ce a pierdut alegerile, PSD pare hotarat sa piarda pana si statutul de partid de Opozitie.

Ocupat cu rafuielile interne, bulversat de neputinta lui Adrian Nastase de a tine piept tavalugului cotropitor al lui Ion Iliescu, amputat de parghiile puterii administrative, fostul partid de guvernamant a incetat sa se mai manifeste in vreun fel ca cenzor al Puterii.

Nici una din balbaielile guvernarii, nici una din fortarile constitutionale ale presedintelui Basescu n-au fost amendate, asa cum s-ar fi cuvenit, de principala formatiune de Opozitie. Ba nu! A existat totusi o exceptie. Singura reactie ceva mai vie a PSD a fost determinata de initiativa sefului statului de a se declansa procedurile pentru schimbarea sefilor celor doua Camere.

Vigoarea replicii avea insa o justificare omeneasca, nu neaparat politica: actiunea prezidentiala risca sa-i lase pe drumuri pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. In rest, tacere de morga. Nici un cuvant cand a fost vorba de promovarea securistului Silvian Ionescu la prefectura. Nici pas cand a fost numit un secretar de stat la Economie pe care il cauta politia prin Gorj.

Nici o reactie cand guvernul s-a incurcat in cifre si in declaratii despre recalcularea pensiilor, impozitul pe dividende ori TVA. Nici macar un contabil al PSD nu si-a facut timp sa comenteze anuntul privind intentia Executivului de a devansa calendarul majorarii accizelor si de a impozita pana si dobanzile bancare.

Toti juristii ultratitrati si bucsiti de carte ai PSD au disparut ca prin minune cand Traian Basescu a plasat un spit fix in genunchiul Justitiei, anuntand ca nu da doua parale pe inamovibilitatea magistratilor. Asa ca n-a mirat pe nimeni tacerea partidului cand fidelul sau om de casa Nicolau-TVR a fost deconectat brutal de la firul scurt al telefonului operativ.

Comunicatele puerile, citite cu voce blegita de purtatorul de cuvant al PSD, de-abia treceau dincolo de geamurile sediului partidului. Astazi, PSD ar trebui sa faca un pas mare spre eliminarea tensiunilor interne care i-au blocat miscarile in tot acest timp.

Sedinta Biroului Executiv va fi marcata de prezentarea celor doua rapoarte: al presedintelui in exercitiu, Adrian Nastase, si al presedintelui vesnic, Ion Iliescu. Si unul, si altul vor contine critici referitoare la greselile comise in cei 4 ani de guvernare si, mai ales, in perioada preelectorala. Din pacate, si unul, si altul vor fi simple exercitii de demagogie.

In documentul lui Nastase sunt trecute la capitolul pacate opulenta unor membri ai PSD sau inclinatia spre festivism. Corect. Numai ca pentru asta ar trebui sa-si prezinte automat demisia chiar presedintele partidului, care nu numai ca le-a tolerat pe ale altora, dar a oferit chiar el exemple sfidatoare.

Mai mult, aflam ca "analiza critica" a sefului PSD include si evaluarea "efectelor negative ale nerespectarii rezultatului alegerilor preliminare din partid". Pai, primul care le-a nesocotit a fost insusi dl. Nastase, cand a cedat in mod las in fata pretentiilor tejghetarilor de la PUR si s-a aratat incapabil sa se opuna infigerii in liste a cotrocenistilor lui Iliescu.

De partea cealalta, tot vorbe goale vor rasuna si din gura "fondatorului-reformist". Ion Iliescu va mesteca acelasi discurs aparent moral si moralizator. Suficient de exersat pentru a nu-si scranti limba, fostul sef al statului le va trage iarasi un perdaf "imbuibatilor" din partid, ii va admonesta tovaraseste ca s-au "indepartat de mase", o va da iarasi cu nevoile si neamul si cam atat.

Din nou, ca si in ultimul deceniu si jumatate de vorbire neintrerupta, nu va pronunta nici un nume, nu va cadea nici un cap. Aceasta demagogie risca sa devina mai nociva pentru partid acum, cand este in Opozitie, cand publicul asteapta de la PSD o purificare macar la suprafata, decat a fost pe vremea guvernarii, cand mai astupa ochii electoratului cu cate un praf de indexare.

Prelungirea agoniei prin amanarea congresului, asa cum vrea tematorul Adrian Nastase, ar putea fi fatala pentru partid. Starea de incertitudine in privinta viitorului sau va descuraja pana si ultimii activisti din teritoriu sa se manifeste public. Transarea dilemelor "Iliescu sau Nastase", "tandem sau tractor cu remorca" ar fi o sansa pentru revenirea pe scena a marelui partid disparut.

Chiar daca sub conducerea lui Ion Iliescu PSD nu va putea face alta opozitie decat una distructiva, ar fi totusi un semn ca inca mai traieste.