Presedintele Traian Basescu a criticat, ieri, pentru prima data de la instalare, Guvernul Tariceanu, pe motiv ca "a ratat indeplinirea primului obiectiv pana la capat". Este vorba despre faptul ca prevederile privind reducerea fiscalitatii nu au fost insotite de o legislatie ferma privind combaterea evaziunii fiscale si a criminalitatii economice.

"Fiscalitatea s-a redus, dar, din pacate, legea care trebuia sa-l duca pe evazionist exact acolo unde ii este locul nu a aparut. Bajbaim si acum prin Codul penal sa se incerce tot felul de artificii", a afirmat Basescu, la un seminar la care au participat oameni de afaceri romani si straini.

Seful statului a spus ca, odata cu reforma fiscala, trebuia sa apara si o lege pentru sanctionarea evazionistilor si cresterea vitezei de derulare a proceselor de faliment. Presedintele, care a precizat ca nu vrea sa dea "indicatii" Cabinetului, a spus ca, in perioada urmatoare, Guvernul trebuie sa probeze "seriozitate, consecventa, constanta si coerenta in decizie".

Nemultumirile lui Traian Basescu, care par a viza, in special, Ministerul de Justitie, s-au extins asupra intregului sistem juridic. El a afirmat ca o problema importanta a mediului de afaceri este "teama" de justitie:

"Este aproape hilar ca un om de afaceri sa aiba nevoie de pana la zece ani pentru judecarea unei probleme. (...) Justitia este inutila pentru foarte multi agenti economici. Mediul de afaceri aproape ca nu are speranta in justitie si atunci prefera solutiile alternative justitiei, ceea ce reprezinta unul din marile pericole ale viitorului".

O alta mare problema este, in opinia lui Basescu, pregatirea judecatorilor si a magistratilor, care nu cunosc suficient dreptul comercial si transfera speta in domeniul penal.