Mai multi lideri ai PD vor sustine, azi, in sedinta Colegiului Director, propunerea de excludere din partid a lui Cozmin Gusa si a lui Aurelian Pavelescu, solicitarea aceasta avand toate sansele de a fi adoptata. Potrivit unor surse din PD, excluderea lui Gusa si Pavelescu s-ar putea desfasura in doua etape.

La inceput, cei doi ar urma sa fie scosi din Biroul Permanent National al PD, iar, ulterior, vor fi dati afara si din partid de catre organizatiile de baza din care fac parte. Gusa figureaza in evidentele organizatiei din Sectorul 1 al Capitalei, condusa de primarul interimar Razvan Murgeanu, iar Pavelescu este membru al organizatiei din judetul Olt.

In cazul acestuia din urma, excluderea ar putea fi blocata de faptul ca organizatia din Olt este controlata de primarul PD al Slatinei, Darius Valcov. Acesta urmeaza sa se casatoreasca cu deputata PD Lavinia Sandru, nasul celor doi urmand sa fie Cozmin Gusa.

In consecinta, unii lideri ai PD cred ca ar fi mai simplu ca cei doi disidenti sa fie exclusi chiar azi de catre Colegiul Director, care are acest drept statutar. Totusi, ieri, conducerea partidului mai astepta sedinta Initiativei 2003, condusa de Cozmin Gusa si Aurelian Pavelescu, la care urma sa se analizeze relatia acestei organizatii cu Partidul Democrat.

Liderii PD mai sperau ca Gusa ar putea renunta la atacurile impotriva partidului si a lui Basescu. Decizia excluderii s-a conturat inca de luni seara, cand, la o sedinta a deputatilor si senatorilor din PD, aproape toti vorbitorii l-au atacat pe Gusa.

"Va trebui ca in Colegiul Director sa discutam despre o unghie care nu a fost taiata la timp", a spus, cu obida, vicepresedintele PD Liviu Negoita, cel care a convocat si supravegheat sedinta celor doua grupuri parlamentare. Deputatul Alexandru Mocanu a amintit ca toti cei care au trimis scrisori deschise partidului - precum Adrian Severin sau Victor Babiuc - au sfarsit plecand din PD.

Deputatul Romeo Raicu a spus ca nu este acceptabil ca unii sa faca rau partidului doar pentru a ajunge cat mai repede in structurile de conducere, iar senatoarea Maria Petre i-a cerut lui Aurelian Pavelescu sa anuleze sedinta Initiativei 2003, la care urma sa se analizeze relatia dintre organizatie si PD.

Pavelescu a evitat insa un raspuns clar si l-a aparat pe Gusa, spunand ca nu el a declansat actualul conflict. Reuniunea parlamentarilor PD, de la care au lipsit Cozmin Gusa si Lavinia Sandru, s-a incheiat insa fara nici o concluzie oficiala.

Cozmin Gusa se retrage inainte de a fi demis

El si-a luat si fetele si pe papagalul-vorbitor Aurelian Pavelescu

Cozmin Gusa a anuntat, ieri, ca se retrage din structurile de conducere ale PD, dar va ramane, in continuare, simplu membru al acestui partid. Potrivit lui Gusa, din conducerea PD se vor retrage odata cu el toti membrii Asociatiei Initiativa 2003, respectiv deputatii Aurelian Pavelescu, Lavinia Sandru si Roberta Anastase.

Aceasta din urma nu a fost insa prezenta la conferinta de presa la care Gusa, Pavelescu si Sandru si-au anuntat decizia si nici nu a putut fi contactata pentru a confirma ca se alatura acestui demers. Cozmin Gusa a explicat ca membrii Initiativei 2003 se retrag din Biroul Permanent National al PD urmare a unor "decizii si pozitii publice ale conducerii actuale a PD".

Lavinia Sandru a sustinut chiar ca majoritatea membrilor Partidului Democrat nu se simt reprezentati in actuala componenta a Biroului Permanent al PD. Ea a exemplificat aceasta situatie cu Radu Berceanu, despre care a amintit ca "a scapat cu greu de criteriile Coalitiei pentru un Parlament curat".

Totusi, Gusa a precizat ca si el, si colegii sai vor sustine, in continuare, in calitate de deputati, "acele atitudini si decizii de reforma" ale Guvernului. Intrebat daca aceasta inseamna ca va vota orice proiect de lege al Guvernului daca acest lucru se va stabili in grupul deputatilor PD, Gusa a spus ca a parasit PSD tocmai din cauza unor atitudini dictatoriale.

Ieri, Gusa a mai declarat ca Initiativa 2003 este multumita de modul in care PD a respectat protocolul incheiat cu asociatia pe care o conduce si in care se hotarase sa se actioneze, printre altele, pentru primenirea clasei politice.

In baza acestui protocol, Gusa si Pavelescu au devenit membri ai Biroului Permanent al PD, iar Lavinia Sandru si Roberta Anastase au ajuns in conducerea Initiativei 2003.

Filiala PD Mures se delimiteaza de "sentimentele" Laviniei Sandru pentru Cozmin Gusa

Mai multi membri ai filialei Mures a Partidului Democrat incep sa se disocieze de atitudinea deputatei Lavinia Sandru si a lui Dinu Socotar, presedintele filialei, care sunt printre cei 17 semnatari ai scrisorii de sustinere a lui Cozmin Gusa la presedintia partidului.

Printre ei se afla vicepresedintele filialei, Bogdan Buda, care nu concepe faptul ca singurul parlamentar pedist de Mures si-a "pus la butoniera" organizatia, dand de inteles ca toti membrii organizatiei ar fi de acord sa-l sustina pe Gusa.

Dinu Socotar este acuzat ca nu a consultat Biroul Permanent Judetean, drept care, declarand explicit ca nu e de acord cu "sustinerea initiativelor domnisoarei Sandru", si ca va cere convocarea unei sedinte extraordinare a BPJ Mures "pentru a se exprima, prin vot, o pozitie unitara a organizatiei noastre judetene".

Surprins de atitudinea colegului sau, Dinu Socotar a replicat afirmand ca "semnaturile mele si ale Laviniei Sandru nu implica biroul judetean, care nu cred ca in aceasta problema trebuie sa aiba o pozitie unitara. La viitoarea Conventie Nationala a partidului, fiecare dintre membrii delegatiei noastre poate vota cum doreste.

Oricum, vineri (11 februarie - n. red.) aveam programata o sedinta extraordinara a biroului, pentru discutarea CV-urilor candidatilor nostri la institutiile descentralizate din judet. Putem, fara probleme, include pe ordinea de zi si cererea domnului Buta".

Mentionam ca dispunerea teritoriala a semnatarilor scrisorii de sustinere a lui Cozmin Gusa se situeaza pe un "culoar" care reproduce fidel drumul de la Targu Mures la Bucuresti, trecand prin judetele Alba, Brasov, Covasna si Prahova. Surse din PD Mures ne-au relatat ca s-ar fi obtinut mult mai multe semnaturi daca timpul n-ar fi fost atat de scurt...

Probabil fiind ocupata, nu am reusit sa aflam punctul de vedere al deputatei Lavinia Sandru, care pe perioada primei parti a zilei de ieri avea telefonul inchis.

Mircea MARIAN, Valeriu RUSSU