In urma unui articol din ziarul Adevarul, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a decis, ieri, suspendarea de la tranzactionare a actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF). "Nu este vorba de o sanctiune la adresa SIF-urilor, este o regula normala, in situatii in care apar evenimente care pot influenta piata bursiera.

In presa au aparut declaratii apasate ale unor oficiali guvernamentali referitoare la ridicarea pragului maxim de detinere de 0,1 la suta pe care il poate detine un actionar la un SIF.

Se vorbea inclusiv despre o posibila crestere a pretului actiunilor SIF-urilor, informatie care poate influenta piata bursiera, cat si despre discutii la care au participat si reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si cei ai SIF-urilor referitoare la aceeasi tema a pragului de detinere", ne-a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.

Acesta a adaugat ca a solicitat conducerii SIF-urilor sa vina cu clarificari cu privire la acest subiect.

La randul lor, sefii SIF-urilor nu au confirmat discutiile cu reprezentantii CNVM si ai comisiilor parlamentare, anuntand, sec, ca modificarea pragului de detinere la SIF-uri este posibila numai parcurgand procedurile legale care au legatura cu dreptul de proprietate al actionarilor, si nu pe baza de articolele din presa", asa cum se arata in comunicatul remis BVB de SIF Banat-Crisana.

Au aparut insa si primele reactii, SIF Oltenia anuntand ca intentioneaza sa includa pe ordinea de zi a viitoarei AGA Extraordinare "problema discutarii si aprobarii modificarii pragului de detinere la 1 la suta din capitalul social".

Dincolo de bunele intentii ale baronilor SIF-urilor, chiar si la nivel declarativ, ramane insa problema delicata a imposibilitatii intrunirii cvorumului la AGA Extraordinare, din cauza dispersiei masive a actionariatului, fara rezolvarea careia discutarea pragului de detinere ramane doar o vorba in vant.

Amintim ca, ieri, ziarul Adevarul a publicat un articol in care ministrul Finantelor, Ionut Popescu, se pronunta ferm in sensul renuntarii oricarei limitari a pachetelor de actiuni pe care le poate avea un actionar la un SIF.

In prezent, statutul SIF-urilor prevede ca un actionar poate detine maximum 0,1 la suta din capitalul social al unei societati de investitii financiare, prevedere care limiteaza, in opinia titularului de la Finante, inclusiv intrarea pe piata de capital a unor importante sume mari de la investitori straini de portofoliu.