Ziua de ieri a consemnat inca un minim istoric pentru cursul monedei unice europene pe piata valutara romaneasca. Pe fondul unei oferte de valuta in exces, cursul euro a cazut si sub pragul psihologic de 37.000 de lei. In schimb, dolarul american a inceput sa se aprecieze.

Finalul Sedintei valutare interbancare de ieri a consemnat inca un trist record pentru euro pe piata de valuta din Romania. Cursul mediu comunicat de BNR valabil pentru astazi a ajuns la 36.975 de lei pentru un euro, cotatia reprezentind minimul istoric inregistrat din luna aprile 2003 incoace.

In schimb, dolarul american a crescut pina la nivelul de 29.016 lei, marcind revenirea pe care biletul verde o inregistreaza in ultimele zile in raport cu euro pe pietele valutare internationale.

BNR nu se mai amesteca

Aprecierea leului s-a manifestat accelerat in ultimele zece zile, perioada in care euro a pierdut peste 1.400 de unitati in fata monedei nationale, pe fondul lipsei de interventie a bancii centrale. Evolutia cursului reflecta intocmai politica anuntata de BNR in noiembrie anul trecut.

„Banca Nationala nu are o tinta de curs“, a comentat pentru Cotidianul Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, caderea euro sub pragul psihologic de 37.000 de lei. „Cursul il face piata si el se suprapune realitatilor pietei. Asa cum s-a anuntat, interventiile BNR pe piata vor continua – dar, atentie!- vor fi rare. Este limpede ce se intimpla pe piata, este un exces de valuta.

Sursele de alimentare ale acestei supraoferte sint diferite: vinzari ale clientilor romani ai bancilor, vinzari ale bancilor in nume propriu, investitii straine directe sau de portofoliu si banii trimisi acasa de romanii care muncesc prin lume. In acelasi timp, este bine sa observam ca, in timp ce euro scade fata de leu, dolarul urca.

Aceasta inseamna ca piata valutara din Romania reflecta efectele de pe piata internationala, ultimele zile fiind mai bune pentru dolar“, a adaugat Adrian Vasilescu.