Scandalul contractului semnat de Guvernul Nastase cu firma EADS a intrat in atentia Ministerului Administratiei si Internelor, cercetarea extinzindu-se si la IAR Ghimbav.

Sindicalistii de la fabrica de avioane IAR Ghimbav din Brasov au fost chemati la Inspectoratul Judetean de Politie pentru a oferi lamuriri legate de derularea acestui contract.

Dupa ce statul roman a incredintat contractul de un miliard euro companiei EADS pentru securizarea frontierelor, firmele cu care Eurocopter si EADS sint partenere in Romania au cerut comenzi pe masura valorii afacerii.

O astfel de solicitare de comenzi, in baza Legii contrapartidei, a fost facuta si de IAR Ghimbav. Conform angajamentelor semnate in momentul constituirii Societatii mixte Eurocopter Romania, grupul francez trebuie sa asigure contracte industriei aeronautice procentual cu fiecare produs adus sau fabricat in Europa.

„Daca se cumpara elicoptere de 100 milioane de euro, industriei aeronautice romanesti trebuie sa i se dea contracte de 100 milioane euro“, a explicat Arpad Suba, liderul sindical de la IAR.

Acesta afirma ca investigatia in cazul contractului cu EADS vizeaza eventuale aspecte de coruptie. MAI a anuntat insa ca nu va face nici o declaratie pina la finalizarea investigatiilor.