Dolarul american s-a tranzactionat, ieri, la cel mai ridicat nivel din ultimele opt saptamani in raport cu yenul japonez si aproape de cel mai inalt nivel din ultimele trei luni fata de euro, in conditiile in care piata a aplaudat eforturile Statelor Unite de a reduce deficitele excesive, transmite Reuters.

Presedintele George W. Bush a remis Congresului o propunere ce prevede reducerea deficitului bugetar pana la 1,7 la suta din PIB pana in 2008, de la 3,5 procente in prezent.

Temerile legate de deficitul bugetar si cel de cont curent din SUA au fost principalele cauze pentru deprecierea din ultimii trei ani a dolarului.

Moneda americana se tranzactiona, ieri, la 105,87 de yeni pe unitate, in crestere cu 0,93 la suta. In raport cu moneda unica europeana, dolarul era cotat la 1,2743 dolari pe unitate, aproape de recordul ultimelor trei luni, de 1,2729 dolari pe unitate.

Evolutia ascendenta a monedei americane s-a resimtit cu precadere in raport cu yenul japonez, evolutia monedei asiatice fiind afectata de temerile legate de reevaluarea yuanului - moneda chineza fiind principalul "sustinator" al cresterii yenului, in ultimele saptamani.

De la inceputul anului si pana in prezent, euro a pierdut sase procente in raport cu dolarul, dupa ce la sfarsitul anului trecut moneda europeana atinsese nivelul record de 1,3666 dolari pe unitate. In aceeasi perioada (inceputul lui 2005), yenul a pierdut aproape trei procente, fata de dolar.

Unii operatori bursieri nu sunt, insa, convinsi ca deficitele excesive din Statele Unite vor deveni o problema mai putin importanta pentru moneda americana.

"Ne aflam intr-o situatie in care dolarul se redreseaza, astfel ca este vazut intr-un mod pozitiv. In ceea ce priveste atitudinea autoritatilor americane, nu se remarca o vointa mai mare de a reduce deficitele decat se intampla in urma cu sase luni", a declarat Derek Halpenny, economist in cadrul Bancii Mitsubishi, din Tokyo.

Adam Cole, ofiter de strategie in cadrul societatii RBC Capital Markets, a afirmat, la randul sau, ca ieftinirea petrolului si ameliorarea situatiei din Orientul Mijlociu sunt alte doua elemente ce sustin evolutia ascendenta a dolarului.

Petrolul scade pana la cel mai redus nivel din ultima luna

Pretul petrolului de referinta pe piata americana a atins cel mai scazut nivel din ultimele patru saptamani, de 45,06 dolari pe baril, pe baza convingerii investitorilor ca OPEC nu va decide sa reduca productia mai devreme de reuniunea din luna martie, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.

Desi la sfarsitul lunii ianuarie a luat decizia de a nu modifica nivelul productiei, OPEC a avertizat, totusi, comerciantii, ca ar putea hotari oricand sa reduca livrarile, prin intermediul unei teleconferinte convocate mai devreme de urmatoarea reuniune oficiala din luna martie.

Dat fiind, insa, ca preturile petrolului depasesc 40 de dolari pe baril, nivel pe care Cartelul pare sa-l considere multumitor, ministrii din Algeria si Kuweit au declarat, recent, ca nu considera necesara o reuniune inaintea lunii martie.

Seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, ministrul kuweitian al Petrolului, care detine, de asemenea, si functia de presedinte al OPEC, a declarat ca reprezentantii statelor membre ale Cartelului se vor intalni doar daca preturile scad cu 30-40 la suta sau daca stocurile comerciale inregistreaza un declin brusc.

Aceasta ultima posibilitate pare insa greu de indeplinit, dat fiind ca rezervele comerciale din SUA, cel mai mare consumator mondial de petrol, se afla pe o panta ascendenta, datorita temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, care au dus la reducerea cererii de combustibil pentru incalzit.

In prezent, stocurile de titei din Statele Unite se situeaza la un nivel mai mare cu noua la suta fata de cel din perioada similara a anului precedent.

Totodata, productia mondiala de petrol se afla in crestere, dupa ce autoritatile irakiene au reusit sa repare pagubele produse de atacurile teroriste asupra terminalelor de transport din nordul tarii, iar compania norvegiana Statoil a revenit la fluxul normal de productie, dupa o perioada in care activitatile au fost suspendate din cauza unor scurgeri de gaze naturale.