Aprecierea recenta a dolarului fata de euro i-a facut pe multi analisti sa creada ca perioada de declin a monedei americane, inceputa in urma cu trei ani, se apropie de sfarsit, transmite Reuters.

Desi putini analisti sunt dispusi sa afirme in mod clar ca dolarul va incepe sa se aprecieze, recuperand pierderile de 40% fata de euro si de 25% fata de yen inregistrate dupa prima parte a anului 2002, declaratiile lor indica un grad mult mai mare de optimism decat pana acum.

Avansul recent al dolarului a fost impulsionat de estimarile pozitive ale guvernatorului Rezervei Federale, Alan Greenspan, privind evolutia deficitului de cont curent al Statelor Unite si de declaratiile oficialilor chinezi, care au aratat, in cadrul reuniunii G7, ca nu se grabesc sa schimbe politica de schimb valutar a tarii.

Declaratiile au dus, astfel, la atenuarea ingrijorarilor legate de principalele riscuri pentru evolutia dolarului, majorarea deficitului de cont curent al SUA si aprecierea monedelor asiatice fata de deviza americana.