Consiliul National al Audiovizualului, intrunit in sedinta publica, s-a intalnit cu reprezentanti ai Initiativei Profesionale Radio Romania.

La aceasta intalnire au participat, in calitate de invitati reprezentanti ai Clubului Roman de Presa, Centrului pentru Jurnalism Independent, Agentiei de Monitorizare a Presei, Conventiei Organizatiilor de Media, Federatiei Sindicatelor din SRR, Sindicatului Liber din SRR, ai altor organizatii ale societatii civile.

Membrii Initiativei Profesionale Radio Romania au prezentat Consiliului o serie de acte susceptibile de cenzura, manipulare informationala, incalcari ale deontologiei profesionale si chiar ale propriilor regulamente editoriale, cazuri de tratament diferentiat aplicat oamenilor politici.

Membrii Initiativei Profesionale Radio Romania considera ca responsabili pentru aceste fapte sunt domnul Dragos Seuleanu, in calitate de Presedinte - director general al SRR, si conducerea Departamentului de stiri.

Domnul Cristian Tudor Popescu, in calitate de Presedinte al CRP, a prezentat pozitia acestui for, care confirma partial acuzatiile reprezentantilor Initiativei Profesionale Radio Romania, in sensul ca, intr-un numar de cazuri, s-a incalcat deontologia profesionala.

De asemenea reprezentantul Agentiei de Monitorizare a Presei, domnul Mircea Toma, a confirmat existenta unor distorsiuni informationale in programele de stiri.

In urma discutiilor si a analizei tuturor punctelor de vedere, membrii C.N.A. constata existenta in interiorul SRR a unui conflict ireconciliabil intre domnul Dragos Seuleanu si conducerea de la Departamentul de stiri, pe de o parte, si o mare parte a angajatilor SRR, pe de alta parte.

Acest conflict a fost generat de disfunctii in managementul editorial al institutii, de existenta unor posibile acte de cenzura, de nerespectarea, in unele cazuri, a regulilor deontologiei profesionale , a normelor interne, de tratament diferentiat aplicat unor oameni politici precum si de repetate incercari de intimidare a salariatilor in demersul lor legitim de a semnala disfunctionalitatile

din SRR.

Escaladarea conflictului poate duce la un blocaj al activitatii SRR si, implicit, la afectarea grava a interesului publicului.

In aceasta situatie, membrii C.N.A. considera ca o solutie pentru depasirea acestei crize ar putea fi asumarea raspunderii, prin demisie, a Presedintelui - Director general impreuna cu Consiliul de Administratie si conducerea Departamentului de stiri.

De asemenea, membrii Consiliului solicita Comisiilor de specialitate ale Parlamentului sa ia in dezbatere, cu prioritate Raportul de activitate al SRR pe anul 2004 si, in functie de constatari sa aplice dispozitiile legale in vigoare.

Totodata, membrii C.N.A. considera ca, in mare masura, circumstantele care au favorizat ajungerea in acest impas sunt date de lacunele actualei Legi de organizare si functionare a posturilor publice de radio si de televiziune.

Ca urmare, membrii C.N.A.

isi exprima convingerea ca se impune de urgenta adoptarea de catre Parlament a unor legi noi de organizare si functionare a posturilor publice de radio si de televiziune, legi care sa inlocuiasca algoritmul politic cu criterii precum: profesionalismul, experienta in mass media, imaginea si credibilitatea publica, moralitatea; legi prin care sa se separe functia de Presedinte al Consiliului de

Administratie de cea de Director general, si care sa precizeze exact rolul Consiliilor de Administratie si incompatibilitatile ce decurg din aceasta calitate.

Pentru garantarea independentei editoriale a posturilor publice de radio si televiziune, membrii C.N.A. afirma ca noile legi trebuie sa excluda posibilitatea de a demite conducerea posturilor publice de radio si televiziune ca efect al respingerii Raportului de activitate de catre Parlament.

Nu in ultimul rand, pentru a evita reeditarea unor astfel de situatii, membrii C.N.A. solicita expres posturilor publice de radio si televiziune sa stabileasca standarde profesionale si deontologice, compatibile cu normele Uniunii Europene, si pe care sa le faca publice.

Ralu Filip

Presedinte