De 14 ani, statul roman se chinuieste sa-i repuna in drepturi pe cetateni. Din pacate, astazi, dupa atita amar de vreme, statistica este sumbra. Nu mai putin de 321.854 de validari asteapta sa fie puse in aplicare.

Daca pina in prezent datele statistice referitoare la situatia juridica a fostilor proprietari de terenuri se bateau cap in cap, adica una spunea Puterea si altceva asociatiile celor care isi cereau drepturile, iata ca astazi, o data cu transformarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie in Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara - ANCPI (prin preluarea

birourilor de carte funciara), exista in sfirsit o statistica oficiala despre proprietate.

Cind politicienii se pun inaintea specialistilor

Raportul de activitate al ANCPI pe anul 2004, prezentat in exclusivitate de ziarul „Cotidianul“, arata, la capitolul „Eliberarea titlurilor de proprietate“, ca s-au aprobat pina in prezent „321.854 de cereri valide pentru despagubiri la nivel national“.

Din pacate, se mai arata in raport, „s-au semnalat deja situatii in care unii beneficiari si-au schimbat punctul de vedere si au solicitat in instanta retrocedarea terenurilor in natura. Este dificil de estimat cite situatii de acest tip se vor mai semnala in viitor“.

Potrivit directorului general adjunct al ANCPI, Ionut Savoiu, „aceasta situatie a fost posibila datorita aparitiei intii a legilor proprietatii si apoi a Legii cadastrului si publicitatii imobiliare“.

Alte 200.000 de cereri pe rol

„Procesul de eliberare a titlurilor de proprietate este unul complex, in care ANCPI colaboreaza cu Comisiile de aplicare a legilor fondului funciar judetene si locale. Exista multe situatii legate de eliberarea titlurilor de proprietate care sint pe rolul instantelor de judecata, iar aceste termene de pronuntare sint greu de apreciat.

In aceste conditii, nu se poate estima perioada necesara pentru solutionarea altor 216.942 de cereri in curs de validare“, spune Ionut Savoiu. Acesta sustine ca pina in luna mai a acestui an, 65.531 de titluri de proprietate care mai sint de emis, vor ajunge la proprietari.

„Si schimbarile frecvente din conducerea fostului Oficiu de Cadastru au dus la diferite teorii despre organizarea acestei institutii, care s-au rasfrint intr-un fel si asupra cetateanului. Sint sigur ca acum, o data cu aparitia ANCPI, cetatenii vor avea foarte mult de cistigat.

Deja planul nostru despre cum va arata cadastrul in Romania este apreciat de specialistii straini“, mai declara Ionut Savoiu.

Abuz de 50 de miliarde de dolari

Reprezentantii Forumului Civic Roman, care apara interesele proprietarilor deposedati de terenuri, imobile si paduri, sustin ca valoarea proprietatilor detinute abuziv de statul roman se ridica la aproximativ 50 de miliarde de dolari. De asemenea, despagubirile pentru casele nationalizate se ridica la 8,8 miliarde de dolari.

Proprietarii au fost incurajati sa solicite despagubiri in bani. „Nu a existat dorinta de a se retroceda in natura. Oamenii au inaintat petitii dupa petitii si dupa ce au vazut ca nu pot obtine nimic in felul acesta, au optat pentru varianta in bani“, ne-a spus Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic Roman.

Dan Odagiu, Alina Stanciu