Contractul in valoare de 78 de milioane de euro incheiat de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) cu firma IQ Management continua sa faca valuri.

Dupa ce anul trecut licitatia organizata de ANSVSA a declansat un conflict diplomatic intre Romania si Regatul Danemarcei, in urma descalificarii consortiului danezo-roman Daploma-Romsys, in favoarea IQ Management, primul secretar al Ambasadei Regatului Danemarcei la Bucuresti, Stefan Ilcusu, sustine ca firma cistigatoare a primit bani de la ANSVSA, desi exista o hotarire judecatoreasca de

suspendare a derularii contractului. “Lucru neobisnuit intr-un stat de drept”, spune Ilcusu. Presedintele ANSVSA, Razvan Tiru, confirma faptul ca IQ Management a primit anul trecut de la Autoritate circa 281 de miliarde lei, bani de la buget.

Anul trecut, ANSVSA a organizat o licitatie pentru identificarea oilor, caprelor si porcilor la care a participat consortiul romano-danez Daploma-Romsys si consortiul Caisley prin firma IQ Management. Cistigatoare a fost desemnata firma IQ Management.

“Esenta problemei este urmatoarea: la licitatie a participat si un consortiu danezo-roman care in urma unei proceduri deosebit de netransparenta a fost descalificat de catre autoritatea veterinara. Aceasta procedura face in prezent obiectul unui litigiu in instanta.

Autoritatea, in pofida faptului ca litigiul se afla pe rolul instantei, a inceput sa implementeze, cu o graba suspecta, contractul incheiat cu consortiul Caisley-IQ Management, prin plata unor mari facturi “up front” (de exemplu, factura fiscala 5808692, din 30 august 2004, pentru suma de 9,4 miliarde lei, si factura 5808694, din 1 septembrie 2004, pentru suma de 59,6 miliarde lei)”, declara

Stefan Ilcusu. Nemultumirile nu se opresc aici. Ilcusu afirma ca este suspect faptul ca IQ a obtinut un contract pe o perioada de zece ani, stiut fiind ca dupa integrarea in Uniunea Europeana trebuie sa se faca o noua identificare a animalelor. In acest fel, ANSVSA a eliminat posibilitatea ca pentru a doua identificare contractul sa fie obtinut de o alta firma prin licitatie.

Pentru ca ANSVSA este in subordinea directa a premierului, Ambasada Regatului Danemarcei la Bucuresti ii solicita lui Calin Popescu-Tariceanu ca prin Corpul de Control sa verifice corectitudinea licitatiei organizate anul trecut.

In plus, primul secretar al ambasadei daneze, Stefan Ilcusu, considera ca trebuie clarificata si legalitatea achitarii unor sume de bani de catre ANSVSA firmei IQ Management, in conditiile in care instanta a dispus suspendarea derularii contractului pina la solutionarea litigiului.

“Asteptam sa se pronunte instanta”

Presedintele ANSVSA, Razvan Tiru, recunoaste ca Autoritatea a platit anul trecut firmei IQ Management 4,9 miliarde lei pentru implementarea sistemului informatic si peste 276 de miliarde de lei pentru identificarea animalelor. “Vom suspenda implementarea programului pina cind se va pronunta instanta”, afirma Tiru.

Fostul sef al ANSVSA, Liviu Harbuz, sustine ca IQ Management a fost selectata de o comisie din care au facut parte si reprezentanti ai Ministerului Finantelor, iar el nu a facut altceva decit sa respecte decizia comisiei. “Toate platile au fost facute legal. Firma daneza a exagerat prin presiunile pe care le-a facut”, declara Harbuz.

Veterinarii se ridica impotriva ANSVSA

Contractul incheiat de ANSVSA cu IQ Management a stirnit revolta medicilor veterinari, care sustin ca asupra lor se fac presiuni de la Autoritate pentru a semna contracte dezavantajoase cu IQ Management. Potrivit acestora, presiunile au continuat si dupa plecarea lui Harbuz de la conducerea ANSVSA. De altfel, actualul sef al ANSVSA este finul lui Liviu Harbuz.

Intimplare sau nu, cei doi au ocupat aceeasi functie inainte sa ajunga in fruntea Autoritatii. Au condus Directia de Administratie pentru Supravegherea Animalelor din cadrul Primariei Capitalei, functie care pina acum s-a dovedit o adevarata rampa de lansare pentru cei care vor sa ajunga sefi la ANSVSA.

Razvan Tiru sustine ca acesta este un amanunt lipsit de importanta si, cu siguranta, daca ar fi avut doar meritul de a fi finul lui Harbuz nu ar fi ajuns in aceasta functie.

Veterinarii din mai multe judete au refuzat sa semneze contractele, sustinind ca, in timp ce lor li se ofera o suma derizorie (10.500 de lei/cap de animal), IQ incaseaza de la ANSVSA sume consistente. In plus, sustin acestia, in contractele care le sint inminate pentru a fi semnate, firma IQ figureaza la o casuta postala fara sa fie mentionata o adresa completa.

Am incercat si noi ieri sa luam legatura cu reprezentantii fimei IQ Management, la numerele de telefon cu care societatea este inregistrata la informatii, in localitatea Petresti din judetul Ilfov. Unul dintre numere (021.266.25.10) era faxul, iar la altul (021.266.25.14) nu a raspuns nimeni.