Liberal-conservatorii condusi de prim-ministrul Andres Fogh Rasmussen au castigat pentru a doua oara alegerile legislative din Danemarca, obtinand 56% din voturile exprimate marti, informeaza Reuters.

Potrivit rezultatelor preliminare date publicitatii, coalitia parlamentara de centru-dreapta aflata la guvernare conduce in sondaje, fiind urmata de Partidul Social Democrat, creditat cu 44% din sufragii.

Victoria repurtata de liberal-conservatori cu ocazia parlamentarelor reprezinta un eveniment fara precedent in Danemarca, Andres Fogh Rasmussen fiind primul premier danez care beneficiaza de un al doilea mandat.

"Lucrul cel mai important este ca prim-ministrul a fost reales, ceea ce constituie o realizare istorica," a declarat ministrul de Interne al Danemarcei si, totodata, vice-presedintele Partidului Liberal Conservator, Lars Lokke Rasmussen.

La randul sau, premierul Rasmussen a invitat la "cooperare in cadrul Parlamentului pentru a face fata sfidarilor din fata Danemarcei, intre care noul tratat european," precizand ca prima misiunea a Guvernului va fi "organizarea unui referendum cu privire la tratatul Constitutiei europene.

" Campania electorala a liberal-conservatorilor danezi s-a remarcat printr-o atitudine inflexibila fata de politicile imigrationiste practicate in Danemarca, precum si prin promovarea reducerii impozitelor.

Scrutinul de marti a mobilizat 84,4% dintre danezii cu drept de vot si s-a desfasurat in conditii de securitate deosebite, considerate drept necesare de autoritati in urma atentatelor comise in Spania, anul trecut, cu ocazia organizarii alegerilor legislative.