Marti seara, la B1 TV, la emisiunea "Nasul", Cozmin Gusa, unul dintre politicienii aflati in prim-planul atentiei publice, a lansat o tema senzationala. El a afirmat ca i-au fost aduse de catre serviciile secrete acuzatii privind legaturile sale cu serviciul secret al Federatiei Ruse. Desigur, asemenea informatii au circulat pe undeva pe sub masa.

Pentru ca, in mod oficial, nici unul dintre serviciile noastre inteligente nu a facut publica o asemenea informatie exploziva. Ea ar fi fost transmisa, pe canalele uzitate in acest sens, la importanti factori de decizie politica. Evident, Gusa contesta ca intre el si serviciul secret al Federatiei Ruse ar exista vreo legatura.

Aparent, decapitarea sa, facuta in forta, sub presiuni din diferite directii, nu poate fi explicata doar prin faptul ca acest tanar lider politic si-a luat libertatea unor atitudini personale, extrem de voluntare si unor declaratii relativ socante in raport cu Partidul Democrat si cu viitorul acestuia.

In definitiv, daca ne amintim, la inceputul lunii ianuarie, Cozmin Gusa si Basescu s-au luat la intrecere in a face declaratii vizand transformarea PD in partid popular. Daca acesta este motivul ostracizarii lui Gusa, atunci este de neinteles de ce nu este pus la zid si Traian Basescu.

Care poate fi cauza reala a debarcarii controversatului lider politic si ce urmari poate avea decizia luata ieri de PD?

Tare mi-e teama ca asistam, de mai multa vreme, la una dintre clasicele intoxicari facute, in mod voluntar sau involuntar, de serviciile secrete romanesti. Pentru a spune lucrurilor pe nume, sunt silit sa ma intorc in urma cu peste doi ani.

Una dintre ultimele actiuni, in PSD, ale lui Cozmin Gusa, pe atunci secretar general al respectivului partid, a fost o incercare de a pregati o vizita a premierului Adrian Nastase la Moscova, care viza, in primul rand, o intalnire oficiala cu Vladimir Putin. Proiectul s-a finalizat printr-un semi-esec. Unii i-au atribuit acest rezultat lui Cozmin Gusa.

Apropiatii acestuia din urma au sustinut, insa, ca altele au fost cauzele. Oricum, la scurt timp dupa acest incident, Cozmin Gusa a parasit intempestiv PSD. Dintr-o pozitie ravnita de multi. Cea de secretar general. Unde a rezistat, in mod miraculos - atat timp cat a rezistat - daca ne gandim la uriasele animozitati pe care le-a starnit. La ura pe care greii PSD au acumulat-o impotriva lui.

La scurt timp dupa plecare, Adrian Nastase li se confesa celor apropiati, oferindu-le o informatie surprinzatoare, venita din directia serviciilor secrete. Si anume ca Gusa ar fi fost racolat. Si ca, de fapt, nu a plecat, ci a fost plecat. Tocmai din acest motiv. Iar acum, cercul se inchide. Si istoria se repeta.

Am patruns mai adanc in aceasta stranie poveste. Si am descoperit ca la originea acestor sinistre informatii, vanturate de serviciile secrete, s-ar afla legatura statornica de prietenie pe care Cozmin Gusa o are cu un alt personaj controversat. Care se numeste Mircea Popa. Prin anii 1972, acesta, impreuna cu alti cativa tineri literati, a facut o greva a foamei in fata Uniunii Scriitorilor.

Ei au reclamat ca scriitori si poeti dintr-o tara comunista nu pot face literatura comunista. Era o gaselnita. In realitate, Fondul Literar ii taiase de la portie. Si nu mai primeau lunar ajutoare. Iar daca tot faceau foamea, era preferabila o greva politica. Si ca sa nu se expuna prea mult, au facut-o pe comunistii. Ca tot erau gard in gard cu Ambasada URSS.

Stirea, insotita de fotografii, a aparut in "Pravda". In scurt timp i-a umflat securitatea pe toti si i-a instalat directori de cinematograf, cu conditia sa se linisteasca. Cu exceptia lui Mircea Popa, s-au linistit toti. Prin 1987-1988, acesta proiecta filme politice. In general rusesti, pentru ca altele nu puteau fi date. Si organiza la cinematograful Miorita dezbateri.

Pana cand secretarul cu propaganda pe Bucuresti a innebunit. Si atunci, Popa s-a enervat si i-a scris o scrisoare lui Gorbaciov. Si fara sa stie o boaba ruseste, in semn de protest, a cerut azil politic in URSS. Caz unic. Si tot cam atunci, impreuna cu autorul acestor randuri si cu sotiile noastre, a editat doua numere dintr-un ziar ilegal. Care se numea "Libertatea".

Era pe lista neagra a Securitatii. Si tocmai de aceea, in 16 decembrie, a fost saltat, cu ziarele ilegale cu tot, si aruncat in Rahova, chiar in celula lui Raceanu, care tocmai fusese condamnat la moarte. Iar azi conduce o fundatie care se numeste "Romania-Rusia". Oare un astfel de comportament, mai mult decat fatis, sa aiba un spion KGB?

Nici Mircea Popa nu a fost si nu este KGB-ist. Si, cu atat mai putin, Cozmin Gusa. Dar serviciile secrete si-au facut datoria. Le-au servit pe tava adversarilor acestui om politic tot ce-au vrut. Un pretext moral ca sa scape de Gusa. Ramane de vazut cine pierde in final cel mai mult din aceasta tarasenie. Sunt varfuri in PD care au lucrat strans, pe sub nasul lui Basescu, cu varfuri PSD.

In afaceri. La greu. Ei i-au vrut capul lui Gusa. Si l-au avut. Dar jocurile sunt departe de a se fi incheiat.