Barbatii romani pot sta linistiti in privinta fidelitatii partenerelor lor. Potrivit unui studiu recent, 69% dintre romance nu si-ar parasi partenerul din cauza problemelor privind viata sexuala. Mai mult, pentru femeile din Romania sexul nu conteaza prea mult, in timp ce pentru 91% dintre barbati sexul este foarte important.

Prima cercetare din tara noastra care se refera la opiniile femeilor privind sexualitatea in cuplu arata ca romancele sunt foarte fidele. Mai precis, 65% dintre respondente au declarat ca de-a lungul vietii nu au avut mai multi parteneri sexuali.

Psihologul Aurora Liiceanu, prezenta la lansarea celei de-a treia editii a "Saptamanii de informare pentru sanatate sexuala", a precizat ca "barbatii pot sa se simta confortabil in cuplu deoarece partenerele lor nu au de gand sa-i insele, chiar daca apar probleme in viata sexuala".

Astfel, 69% dintre participantele la cercetare au spus ca nu sunt dispuse sa-si schimbe partenerul din cauza aparitiei disfunctiilor sexuale si doar 3% au spus ca si-ar schimba partenerul intr-o asemenea situatie.

In ceea ce priveste importanta sexului in cuplu, romancele considera ca sanatatea, copiii si stabilitatea financiara sunt prioritare.

Prin urmare, la intrebarea "Dintre urmatoarele aspecte ale vietii de cuplu, care conteaza cel mai mult pentru dumneavoastra in relatia cu partenerul?", 49% dintre femei au raspuns ca sanatatea este prioritara, urmand copiii (38%), stabilitatea financiara (18%) si viata sexuala (15%).

Pe de alta parte, un studiu privind asteptarile barbatilor referitoare la sexualitate, efectuat in octombrie 2004, arata ca 91% dintre acestia considera ca viata sexuala in cuplu este importanta si chiar foarte importanta.

Experienta sexuala reusita

Referitor la cea mai buna definitie a unei experiente sexuale reusite, 66% dintre femei au spus ca aceasta se traduce printr-o seara speciala acasa, cu partenerul, 51% un week-end romantic si 34% o iesire seara in oras, restaurant, teatru.

La randul lor, 55% dintre barbati considera ca o experienta sexuala reusita este atunci cand partenera este multumita, 52% cand petrec impreuna o seara speciala acasa, iar 47% cand petrec impreuna un week-end romantic. "Este evident ca nu exista diferente semnificative privind reprezentarea unei experiente sexuale reusite intre femei si barbati.

Singura diferenta semnificativa se refera la satisfactia partenerei/partenerului. In mod paradoxal, femeile tind mai putin sa ia in consideratie starea de satisfactie a barbatului, ca partener", a mai precizat Aurora Liiceanu.

La intrebarea "In medie, cate contacte sexuale aveti lunar?", 35% dintre femei au raspuns ca au 5-10 contacte sexuale, 34%, mai putin de 5, 18% - intre 10 si 15, iar 10% - mai mult de 15 contacte sexuale.

De asemenea, potrivit psihologilor, romancele manifesta o modestie sexuala. In acest sens, studiul arata ca 87% dintre femei considera ca au dorinta sexuala normala.

Trebuie mentionat, totodata, ca femeile nu initiaza si nu sustin comunicarea pe teme sexuale cu partenerul sau cu altcineva. "19% dintre femei se disociaza complet de partener atunci cand acesta are probleme sexuale, spunand ca este problema lui.

Acest lucru dovedeste o lipsa de comunicare, iar atitudinea acestor femei este incorecta, deoarece orice problema care tine de viata sexuala este a ambilor parteneri", a mai spus Aurora Liiceanu.

Cercetarea a fost realizata in perioada 20 ianuarie 2004-5 februarie a.c., pe un esantion de 1.000 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 60 de ani.