Ministrul apărării, Teodor Athanasiu, a anunţat la finalul discuţiilor cu omologul său american Donald Rumsfeld ca Romania va suplimenta numărul militarilor aflaţi la post in Irak.

100 de militari vor pleca, cel mai probabil luna viitoare, şi vor avea drept misiune protecţia personalului Naţiunilor Unite.

Anunţul ministrului apărării vine pe fondul intenţiei anunţate de guvernul polonez de reducere a numărului de soldaţi trimişi in Irak şi după ce mai multe state au retras intreg personalul care activa in cadrul coaliţiei conduse de Statele Unite.

După cum spune corespondenta BBC la Bruxelles, faptul că in plan militar relaţiile romano-americane sunt mai bune ca niciodată este confirmat şi intr-un alt mod.

"Ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a spus că a primit confirmare din partea oficialilor americani privind aprobarea a 28 milioane de dolari in asistenţă militară."

"Din surse diplomatice, ei vor fi destinaţi unei baze militare americane mari in Dobrogea şi probabil altora catorva mai mici. Programe asemănătoare au fost adoptate şi pentru Bulgaria şi Polonia consfinţind reorientarea forţelor militare americane dinspre vestul spre estul Europei.", relatează de la Bruxelles Ana Maria Botta.

Recent, preşedintele Statelor Unite Geroge Bush a cerut Congresului să aprobe alocarea a 400 de milioane de dolari care să fie oferiţi statelor ca au riscat din punct de vedere politc şi economic alăturandu-se Statelot Unite in Irak şi Afganistan.

După ce ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a dat semnalul reorientării strategiei militare americane in sensul acordării unei atenţii speciale zonei pe care el a numit-o Noua Europă, relaţiile militare ale Statelor Unite cu Romania şi alte state din regiune par să fi fost atent cultivate.

Statele Unite menţin in Europa 62 de mii de militari, o treime din numărul celor prezenţi pe perioada războiului rece.

O parte dintre aceştia vor fi repoziţionaţi in estul continentului, regiune aflată mai aproape de Orientul Mijlociu şi de Asia Centrală, zone de interes major pentru actuala administraţie de la Washington.

Dacă in Romania sau Bulgaria vor fi in cele din urmă vor fi amplasate baze militare acestea nu vor avea decat foarte puţine in comun cu cele din vestul Europei, precum acea de mari dimensiuni amplasată in Germania, de la Rammstein.

Ministrul american al apărării, Donald Rumsfeld, a fost explicit in acest sens, susţinand că vremea turismului militar a trecut.