Cunoscuta companie americana "Rock Creek Creative", care are sediul langa Washington, a confirmat pentru prima data sustinerea pe care i-a acordat-o Ucrainei in "cercetarea informatiilor strategice ale brandurilor si politicii pentru site-urile de Internet ale Revolutiei portocalii", informeaza RIA Novosti, citata de Agentia Rusia la zi.

In comunicatul de presa difuzat la Washington, compania a aprecizat ca informatiile de pe portalul de Internet ale "Revolutiei portocalii" au fost repartizate pe cateva site-uri din mai multe tari ale Europei si ca toate programele asigurate pentru portal au fost inregistrate in Cehia.

"Noi trebuia sa cream un site de Internet care sa fie nu numai protejat impotriva atacurilor, dar care nu trebuia nici sa arate ca un instrument folosit pentru scurgerea informatiilor politice pregatite in SUA", subliniaza in comunicatul de presa Paul Ward. E foarte important ca vizitatorii site-ului sa nu isi dea seama de partea cui sunt americanii - afirma Ward.

Portalul de informatii "Revolutia portocalie" a inceput sa lucreze in decembrie 2003 si a devenit "un important forum social" de informare asupra dialogurilor politice in decursul celor 12 luni haotice care au precedat alegerile. Site-ul a fost denumit "Piata virtuala a libertatii pentru miscarile democratice" din Ucraina.

«Totul pentru clienti»

Dupa aparitia site-ului, mare parte din ucraineni nici nu au banuit numarul mare de adepti si sustinerea din partea Occidentului, se arata in document. "Am facut tot posibilul pentru a nu crea probleme clientilor nostri sau miscarii democrate", subliniaza directorul companiei, Scott Johnson.

"Noi am extras acele materiale informationale care au cucerit increderea si care au gasit raspuns celor mai diferite probleme ale liderilor ucraineni, ale poporului ucrainean, ale altor tari din Europa, dar si strainilor de CSI", subliniaza Johnson.

Compania Rock Creek Creative s-a ocupat si de informatiile din februarie anul trecut, din Kiev, de la Conferinta Internationala "Ucraina in Europa si in lume" la care au participat Viktor Iuscenko, fostul presedinte ceh Vaclav Havel, precum si fostul secretar de stat american, Madeline Albright". Pana acum, Rock Creek Creative nu a vrut sa-si dezvaluie rolul in miscarea democrata din Ucraina.

In cei 19 ani scursi de la infiintare am participat la numeroase proiecte internationale, dar acesta a fost cel mai reusit. Noi ne mandrim cu faptul ca am avut un rol important. Ucrainei ii trebuiau dezbateri, conferinte, ceva in genul «Revolutiei portocalii». Adevaratul invingator este aici poporul ucrainean", afirma Johnson.

Rock Creek Creative a precizat pentru RIA Novosti ca aceasta companie a participat la PR - informarea de la Summit-ul sefilor statelor membre NATO de la Praga, din anul 2002, la construirea portalului Ministerului Comertului din SUA si la multe alte actiuni, inclusiv pentru companii comerciale si ONG.