Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor si Parchetul Capitalei cauta vinovatii in afacerea "Global Art", o afacere medicala manjita de sange. Se contureaza implicatii penale si grave incalcari ale deontologiei medicale.

De fapt, la acest cabinet ovulele sunt cumparate de la tinerele care si le vand de foame. Deocamdata, procurorii bucuresteni au de furca in a deslusi cadrul legal in care isi desfasoara activitatea clinica, precum si prevederile legii care reglementeaza donarea.

Foarte posibil ca anchetatorii sa ajunga intr-o fundatura, pentru ca legislatia romaneasca reglementeaza "donarea si implantul de organe si tesuturi". Ei bine, ce e ovulul? Un organ? Un tesut? Pe marginea acestui subiect, specialistii nu se pun, dupa cum se pare, de acord.

IMPLICATII PENALE

Colegiul medicilor a informat Ministerul Sanatatii ca doctorita Ioana Ghionescu, cea care practica recoltarea de ovocite de la "donatoare", este medic generalist. Ori, aceasta operatie medicala trebuia efectuata obligatoriu de un ginecolog.

Nu stim daca doctorita Ghionescu risca sa cada sub incidenta legii penale, insa ea este pasibila cel putin de o sanctiune exemplara a forului profesional medical. Mai grav stau lucrurile cu clinica: surse din Colegiul Medicilor ne-au informat ca Global Art nu are autorizatie de libera practica.

La Ministerul Sanatatii se cunosc date despre mai multe clinici (toate patronate de israelieni), care storc ovule de la romance, ca sa le valorifice in strainatate. Una dintre acestea ar fi clinica Sabyc, impotriva careia Ministerul a depus o sesizare la Parchetul Capitalei asta-toamna.

Aceasta clinica a fost obiectul unui scandal in Israel, in 2002, cand rabinul-sef a luat atitudine in privinta fertilizarii evreicelor cu ovule straine. Chestiunea ridica, la Tel Aviv, aspre discutii religioase.

AFACEREA CONTINUA

Doctorul Miron Harry, patronul Centrului Medical Sabyc, sustine ca in clinica sa nu se fac donatii de ovocite. Insa, o tanara de aproximativ 22 de ani, care a iesit din incinta centrului medical, dupa o consultatie, a declarat ca primeste suma de 250 de dolari pentru o donatie. Mai mult, tanara a declarat ca are prietene care fac astfel de donatii pe bani.

Pentru medic, dorinta femeilor, indiferent de religie, fie ea si iudaica, de a obtine un copil prin orice fel de metoda, este mai presus decat orice lege din lume. Medicul mai are un cabinet de ginecologie in Israel, iar el ne-a anuntat ca urmeaza sa paraseasca tara pentru aproximativ o luna.

(Valentin Zaschievici, Petru Zoltan)

Link

Vigra contrafacuta, vanata pe Internet