Fostul Guvern a implinit unei firme medicale private visul oricarui patron: un contract sigur cu statul, pe mai multi ani, pentru care sa primeasca bani ca si cum ar lucra la capacitate maxima, dar fara sa fie obligat sa o si faca. Afacerea a naucit bugete de sanatate din patru judete. Acum, fostii oficiali se feresc sa-si asume semnaturile si responsabilitatea.

Prin semnaturile citorva ministri, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase, statul roman a incheiat un astfel de contract, extrem de dezavantajos pentru fondul de sanatate, cu firma Euromedic Romania, subsidiara a unei companii olandeze. In urma intelegerii, romanii au cumparat, in anul 2001, servicii medicale la un pret de trei-patru ori mai mare decit cel real.

Bartos reneaga contractul

In iunie 2001, autoritatile sanitare romanesti, adica Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), au semnat o conventie cu firma Euromedic, pentru infiintarea unor centre de investigatii medicale de tip radiografii, ecografii, mamografii etc. Documentul era unic: intelegerea se incheia pe cinci ani, pina in 2007, cu posibilitatea de prelungire inca pe atit.

Plata serviciilor se facea printr-o suma fixa, 3 milioane de dolari anual pentru fiecare centru, fara sa se impuna un numar de servicii efectiv prestate. Conventia pare sa fi fost dictata de avocatii investitorului.

Astfel, daca firma trebuia doar sa investeasca in echipamente, sa-si instruiasca personalul si sa-si asigure cladirile contra eventualelor accidente, autoritatile s-au angajat sa faca publicitate Euromedic si sa le recomande serviciile, sa-i ajute sa obtina spatii, avize, inclusiv racorduri la apa si energie electrica.

Ciudatul document a fost semnat de presedintele CNAS de atunci, Eugeniu Turlea, presedintele Euromedic, Zahal Levy, si mai contine o mizgalitura in dreptul cuvintelor „Ministerul Sanatatii si Familiei, ministru…“. Acum, Daniela Bartos nu-si mai recunoaste semnatura si spune ca este vorba de un „fals in acte, care ar trebui dat la PNA“.

Eugeniu Turlea, presedinte al CNAS in vremea cind a inceput afacerea cu Euromedic, ne-a declarat ca nu se simte vinovat pentru ca a semnat contractele si ca recomandarea pentru Euromedic a venit de la Ministerul Sanatatii.

Primul pui, la Arad

Conventia a facut primul pui la Arad. In urma unui contract intre CJAS Arad, CNAS si Euromedic, s-a infiintat primul asemenea centru de diagnostic. Atunci s-a stabilit si suma fixa: 3 milioane de dolari anual, platibili in transe lunare de cite 250.000 de dolari. Suma a fost calculata ca si cum Euromedic ar functiona la capacitate maxima, 24 de ore din 24, inclusiv in weekend.

La inaugurarea de la Arad, premierul de atunci a spus ca „acest centru va permite diminuarea unora dintre cheltuielile pe care le realizam in domeniul sanatatii“ si i-a felicitat pe toti initiatorii proiectului, inclusiv firma Euromedic.

Sase luni mai tirziu, „cheltuielile diminuate“ la care se referise premierul aratau cam asa: pentru primul trimestru de functionare, Euromedic Arad primise 25 de miliarde de lei pentru 8.136 de investigatii.

Adica fusese platita din banii asiguratilor o medie de trei milioane pentru fiecare ecografie Doppler sau mamografie facuta, in conditiile in care atunci pe piata prima costa in jur de 700.000 de lei, iar a doua - 900.000 de lei.

Un an mai tirziu, risipa a continuat in acelasi mod. Un raport al CNAS de uz intern arata ca, pe tot anul 2003, Casa Judeteana de Asigurari Arad a decontat centrului Euromedic peste 99 de miliarde de lei, pentru 63.000 de analize, ceea ce inseamna un sfert din estimarile facute de Euromedic si in urma carora s-a „negociat“ suma fixa de 3 milioane de dolari.

Astfel, CJAS Arad a platit, in medie, cu peste 1,5 milioane de lei o investigatie facuta la Euromedic, in conditiile in care initial se estimase un cost mediu de 407.000 de lei. Raportul arata ca intre analizele facute in mod real si cele platite sint diferente de aproape 28 de miliarde de lei. Bani platiti din fondul asiguratilor.

Cinci zile de foc

Pentru contractele amintite, legislatia a fost astfel adaptata incit sa rezolve mai multe probleme: sa creeze imaginea de unicitate a centrelor Euromedic, sa permita CNAS sa incheie contracte pe mai multi ani si sa poata plati o suma fixa, neconditionata de o limita minima de servicii.

Mai multi ministri, in frunte cu fostul sef al Guvernului, au modificat sase acte normative astfel incit legislatia sa se plieze pe contractul cu Euromedic. S-au modificat ordine de ministru, hotariri de Guvern, ordonante de urgenta si chiar cea mai importanta lege aflata in vigoare la acea ora, cea a asigurarilor sociale de sanatate.

Viteza de modificare a legilor a fost accelerata in iunie 2002, in saptamina dinaintea inaugurarii centrului de la Arad. In doar cinci zile, centrele Euromedic au capatat statut special, fiind botezate „centre de referinta“. Ele efectuau „servicii medicale de inalta performanta“ si puteau fi platite doar prin „suma fixa negociata“, stabilita in functie de „capacitatea maxima a aparatelor“.

Pe linga centrul de la Arad, Euromedic a deschis unitati in Hunedoara, Constanta si Bucuresti, in termeni contractuali similari.

„Pacat ca nu a venit Nastase la toate“

Presedintele Euromedic Romania, Zahal Levy, a recunoscut ca firma sa a facut lobby pe linga autoritati inainte de incheierea contractelor, inclusiv pentru modificarea legislatiei, dar a spus ca astfel de discutii se poarta in mod frecvent in tarile occidentale. „Nu as fi incheiat un astfel de contract daca nu m-as fi asigurat ca pot sa-l duc mai departe.

Chiar daca este o conventie pe cinci ani, eu inchei contracte in fiecare an“, a declarat el. Intrebat daca i-a fost greu sa-l convinga pe fostul premier Adrian Nastase sa ii inaugureze doua dintre cele patru centre, Levy a spus ca ii pare rau chiar ca acesta n-a fost prezent la toate cele patru evenimente.

Presedintele Euromedic ne-a marturisit ca are de gind sa deschida inca 10 centre in Romania.

Legislatia a urmat indeaproape interesele Euromedic

31 iulie 1997 – a aparut Legea asigurarilor de sanatate. Se prevede ca plata pentru servicii medicale sa se faca pe baza de decontari efective pentru fiecare serviciu prestat. Contractele nu se pot incheia pe mai mult de un an si numai in limita bugetului aprobat anual;

15 iunie 2001 – s-a semnat Conventia de Cooperare intre firma Euromedic, Ministerul Sanatatii si CNAS. Conventia cuprinde termeni inca nereglementati legal: plata se va face prin suma fixa negociata si se introduce posibilitatea contractelor multianuale. Conventia s-a incheiat pe cinci ani, cu posibilitatea prelungirii tacite cu inca cinci ani;

18 decembrie 2001 – CJAS Arad incheie un contract cu Euromedic, in baza Conventiei din iunie. Se preiau conditiile de plata existente in conventie, dar inca nereglementate legal.

Plata se face prin suma fixa negociata, 3 milioane de dolari anual, iar durata contractului este stabilita printr-o fraza inselatoare, menita a da o aparenta de legalitate: „Prezentul contract se prelungeste automat anual, pe un interval de cinci ani“. ;

6 decembrie 2001 – Guvernul aproba o hotarire privind modul de cheltuire a fondului de sanatate pe anul 2002. Nu se prevede plata prin suma fixa negociata si se pastreaza obligativitatea contractelor anuale;

13 iunie 2002 – Guvernul instituie, prin hotarire, posibilitatea platii prin suma fixa negociata, calculata in functie de „limita capacitatii tehnice pentru aparatura din dotare“. Hotarirea introduce si termenul „servicii de inalta performanta“, care diferentiaza centrele tip Euromedic de laboratoarele similare, dar mai putin dotate.

Aceste noutati nu respectau insa Legea asigurarilor de sanatate aflata atunci in vigoare;

17 iunie 2002 – ministrul Sanatatii, Daniela Bartos, emite un ordin special, prin care aproba infiintarea centrelor de inalta performanta;

18 iunie 2002 – Adrian Nastase inaugureaza primul centru Euromedic, cel de la Arad;

31 octombrie 2002 – Guvernul Adrian Nastase anuleaza integral Legea asigurarilor de sanatate si o inlocuieste cu o ordonanta de urgenta.

Spre deosebire de legea anulata, noua ordonanta permite caselor judetene sa incheie contracte anuale cu furnizorii de servicii si consfinteste posibilitatea platii cu suma fixa negociata, conceptul fiind ridicat insa la rang de lege, nu doar de hotarire de Guvern;

6 noiembrie 2002 – se incheie act aditional la contractul de la Arad, prin care se preiau terminologia si prevederile din legislatia tocmai modificata, astfel incit sa i se confere o aparenta legala;

25 noiembrie 2003 – CJAS Constanta incheie un contract cu Euromedic pentru un nou centru, in aceiasi termeni ca primul: 3 milioane de dolari anual, contract pe cinci ani;

7 septembrie 2004 – convins in continuare de avantajele afacerii, Adrian Nastase inaugureaza noul centru Euromedic de la Petrosani - Hunedoara, desi inca nu exista un contract cu CJAS;

11 octombrie 2004 – CJAS Hunedoara incheie contract pentru un nou centru Euromedic;

23 decembrie 2004 – CAS Bucuresti incheie un nou contract cu Euromedic, pentru al patrulea centru Euromedic.