Procurorii anticoruptie au pe masa, inca din 2003, o plingere in care consilierii locali din Sulina sint acuzati ca au pus stapinire ilegal pe plaja de est a orasului. C.L. Sulina a adoptat o serie de hotariri prin care a trecut plaja din domeniul public in cel privat al orasului, pentru a o putea vinde.

Ca sa o treaca dintr-un domeniu in altul, ar fi trebuit ca orasul sa fie proprietar al celor 26 de hectare de plaja. Si nu era. Plaja este proprietatea statului si este administrata de Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“. Totusi, C.L. Sulina a declarat plaja teren intravilan si a scos-o la vinzare pentru construirea de case, la un pret anemic.

Dupa ce a fost sesizat PNA, Consiliul si-a revocat hotarirea prin care trecea plaja in domeniul privat, a renuntat sa o mai vinda, dar a concesionat-o. Tot ilegal. Si tot la un pret pipernicit. Concesionarii sint oameni de afaceri, functionari din administratie si un senator liberal.

Guvernul PSD a trecut plaja de la Sulina in proprietatea Consiliul Local, printr-o hotarire luata in noiembrie 2004, in timp ce PNA cerceta autoritatile locale pentru o incercare de vinzare ilegala a plajei.

Plaja de est a orasului Sulina ar putea deveni curind proprietatea privata a mai multor oameni de afaceri tulceni, intre care si senatorul liberal Daniel Ilusca. Acestia incearca, de vreo trei ani, sa puna mina pe cele 26 de hectare de plaja, cu ajutorul Consiliului Local (CL), pentru a construi pensiuni turistice si case de vacanta.

Pentru moment, s-au multumit sa concesioneze loturile de plaja, chiar daca legea nu le permitea nici asta.

Constitutia stipuleaza clar ca plajele sint proprietatea inalienabila a statului. In plus, plaja de est a Sulinei face parte din Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii“. Asadar, acest tarim are regim special: nu poate fi instrainat, iar pe el nu se fac constructii decit cu aprobarea guvernatorului Deltei.

Prima tentativa de vinzare

In aceste conditii, Consiliul Local nu avea dreptul sa dispuna de plaja, caci aceasta nu se afla nici macar in domeniul public de interes local. Totusi, considerindu-se proprietar, in noiembrie 2002, CL Sulina a hotarit, la initiativa primarului de atunci si actual, Aurel Dimitriu (PSD), trecerea plajei din domeniul public in domeniul privat al orasului.

Era primul pas pentru a putea vinde terenul. Patru luni mai tirziu, CL a decis sa concesioneze plaja cu numai 0,1 euro pe metrul patrat pe an. Iar in septembrie acelasi an, CL a aprobat scoaterea plajei la vinzare prin licitatie, stabilind un pret minim de 55.000 de lei pe metrul patrat.

Guvernatorul Deltei, Virgil Munteanu, a atras atentia Prefecturii Tulcea asupra hotaririlor ilegale ale CL Sulina si a depus o plingere la Parchetul National Anticoruptie. Poate de aceea, in noiembrie 2003, CL a revocat Hotarirea de trecere a plajei in domeniul privat si a renuntat la vinzarea loturilor de plaja. In schimb, concesionarile au ramas in vigoare.

Printre cei care au concesionat loturi de plaja sint: senatorul liberal Daniel Ilusca, Cristian Ordean, seful Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor a Prefecturii Tulcea, si Radu Ichimescu, angajat al Oficiului Juridic al Primariei Sulina la vremea concesionarii.

Explicatii istorice

Alina Picu, secretar al CL Sulina, sustine ca hotaririle CL sint in regula, ca plaja apartine orasului din 1940 si a fost administrata intotdeauna de Consiliu. Ea n-a reusit insa sa explice de ce CL a revenit asupra deciziei de trecere a plajei in domeniul privat.

O hotarire a fostului Guvern PSD o contrazice. In 30 noiembrie 2004, Cabinetul condus de Adrian Nastase a hotarit ca plaja de est a Sulinei sa treaca in proprietatea publica a orasului Sulina. N-ar fi fost nevoie de hotarirea Guvernului daca intr-adevar CL Sulina ar fi fost proprietar pe plaja. Prin urmare, Hotaririle CL din 2002 si 2003 referitoare la plaja au fost luate ilegal.

(Dragos Bucurenci, Claudiu Tarziu)