Tinerii lui Victor Ponta se gindesc la un eventual abandon al PSD. Motivul: se simt tradati si ignorati. Ion Iliescu si-a preluat miercuri partidul. Actualul sef al PSD, Adrian Nastase, l-a rugat sa-l includa intr-un tandem. Iliescu le-a oferit lui si PSD un trio.

„Daca nu se reformeaza nimic, eu nu vad un viitor bun pentru PSD. Pina la Congresul din aprilie, incercam sa convingem ca este nevoie de schimbare. Dupa aceea, vom vedea“, ne-a declarat ieri viceliderul PSD Victor Ponta, cel care a prezentat public, cu citeva saptamini in urma, un plan de reformare al partidului, ignorat pina in prezent.

Grupul Ponta, care cuprinde 17 deputati, si-a manifestat miercuri seara, in timpul sedintei Biroului Executiv Central (BEx) al PSD, marea suparare pentru modul in care vad seniorii rolul tinerilor in partid si pentru incapacitatea partidului de a se reforma. „S-a spus ca nu mai facem functii pentru oameni, ci pentru competitie. Nu s-a respectat promisiunea.

Macar sa fi ramas la vechea formula: presedinte, vicepresedinti, secretar general. Acum s-a propus alta, plecindu-se de la persoane anume, nu de la calitati“, si-a expus Ponta criticile fata de reforma made in PSD.

Tinerii, ca si cind nu ar fi

Din viitoarea structura de conducere a partidului vor face parte 25 de pesedisti. Doar un loc este alocat tinerilor. Desi a fost informata ca este posibil un eventual abandon al partidului daca nu se tine cont si de solicitarile tinerilor privind reforma in PSD, conducerea centrala a partidului a tratat cu nepasare problema.

Partidul este si va fi dominat, cel putin pina la sfirsitul lui aprilie, de lupta dintre actualii lideri pentru pastrarea functiilor.

Iliescu reloaded

Dupa ce a anesteziat, pe moment, toate gruparile din partid, Ion Iliescu le-a cerut miercuri noapte celor 161 de colegi din BEx al PSD sa-i voteze programul intitulat „PSD intre continuitate si schimbare“, pe care l-a prezentat in cadrul sedintei BEx, care a durat peste 10 ore. Votul a fost aproape unanim. Doar citiva membri PSD s-au abtinut: Titus Corlatean, Dan Mihalache, Codrin Stefanescu.

Spre miezul noptii, plin de verva, Iliescu a recunoscut, multumit, ca a cerut acest vot pentru a-si controla puterea pe care o exercita asupra pesedistilor. Compromisul dintre taberele din PSD, facut public miercuri la BEx a constat in prezentarea „unor principii pentru viitorul Statut al partidului“, conform declaratiei lui Ion Iliescu.

PSD ar urma sa fie condus de un trio - presedinte, presedinte executiv, secretar general. Presedintele va conduce, practic, totul. Presedintele executiv se va ocupa de crearea „guvernului-fantoma“.

Secretarul general va controla toate organizatiile judetene ale PSD si-si va subordona secretarii executivi. Candidatii nu au intirziat sa apara. Ion Iliescu si-a adjudecat sefia si nu va avea contracandidat. Conform liderilor PSD, pentru functia de presedinte executiv se vor lupta cel putin patru persoane, printre care Adrian Nastase si Mircea Geoana.

Pentru functia de secretar general se pare ca se vor confrunta Miron Mitrea, Octav Cozminca, Ioan Talpes si Victor Ponta. Pina la Congresul PSD, ce se va desfasura intre 21 si 22 aprilie, toti membrii partidului pot aduce modificari la „principii“.