Banca Nationala este vinovata pentru cresterea deficitului de cont curent, considera Dan Radu Rusanu, vicepresedintele Camerei Deputatilor.

"Doua din obligatiile BNR, deficitul de cont curent si stabilitatea cursului de schimb, au fost grav afectate de intarirea brusca a leului, de aceea se poate afirma ca BNR a lucrat cu doua unitati de masura diferite, una pana la 15 noiembrie si alta dupa aceasta data", afirma Rusanu.

El considera ca masura liberalizarii cursului nu trebuia introdusa brusc de catre BNR, ci constant incepand din 2004 si in corelatie cu reducerea dobanzilor.

Pana in noiembrie 2004, aprecierea leului a fost foarte lenta, iar BNR a intervenit pe piata constant pentru a sustine cursul de schimb. Din a doua jumatate a lunii noiembrie si pana in prezent, moneda nationala s-a apreciat cu 17%.

Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor a anuntat recent ca liberalizarea brusca a cursului de schimb leu/euro a dus in ultimele 3 luni la o pierdere de un miliard de euro pentru exportatori.

Rusanu mai acuza BNR ca nu a avut nici o reactie in ce priveste fundamentarea bugetului pe 2005 la un curs de 42.500 lei pentru un euro, in conditiile in care aprecierea leului a dus cursul euro la 37.000 lei.

In replica, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, ne-a declarat: "Deficitul de cont curent este doar calculat de BNR, nu este un obiectiv in raspunderea Bancii Centrale. Deficitul de cont curent pe 2004 este in curs de a fi calculat si urmeaza a fi comunicat pana pe 27 februarie. Orice discutie pe aceasta tema o consider prematura".