Profesorii se pregatesc de greva generala

de Ana-Maria Vieru     Evenimentul Zilei
Vineri, 11 februarie 2005, 0:00�Bugetul alocat educatiei pe 2005 este sub 4% din PIB, adica sub nivelul minim prevazut de Legea invatamintului�, a anuntat ministrul educatiei Mircea Miclea. Acesta este ferm: peste un an, bugetul trebuie sa ajunga la 6a, iar cel destinat cercetarii sa fie 1% din PIB.

Mircea Miclea a afirmat ca, in urma grevelor declansate de profesori in 2004, a rezultat o crestere a salariilor de peste 20%, in care a fost inclusa si o indexare de 6%. �Noi platim acum maririle facute in noiembrie si decembrie de fosta guvernare�, a mai spus ministrul.

El a recunoscut ca invatamintul este subfinantat si ca nu poate intra in comunitatea europeana cu acest handicap.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), cea mai mare din ramura, care are 170.000 de membri, a hotarit deja intrarea in greva generala pe 15 martie.

�Am suspendat conflictul de munca in perioada alegerilor, pe care Alianta le-a cistigat cu promisiunea de majorare a bugetului educatiei si a salariilor profesorilor�, ne-a declarat Constantin Rada, vicepresedinte FSLI.

�Bugetul educatiei nu a respectat niciodata legea�, a completat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN). Acesta sustine ca executivul are �o atitudine ostila fata de partenerii sociali si o pozitie discordanta de cea a presedintelui Traian Basescu, care recomanda respectarea angajamentelor electorale�.

�Nu am dorit sa dezgropam securea razboiului, dar se pare ca sintem provocati. Consiliul National al FEN a decis astazi sa ne pregatim de greva generala. Hotarirea noastra este deja luata. Ramine sa ne punem de acord cu celelalte federatii sindicale�, a adaugat Catalin Croitoru.

Federatia �Spiru Haret� a decis si ea declansarea unui referendum national privind intrarea in greva generala. Profesorii cer dublarea salariilor pina la sfirsitul lui 2006.


37 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version