Fara nici o indoiala, Traian Basescu este cel mai instarit presedinte din ultimii 15 ani. Mai bogat si mai dotat in case decat Emil Constantinescu si Ion Iliescu la un loc. intamplator sau nu, Basescu si-a edificat averea imobiliara exact in perioada in care ocupa functia de primar al Capitalei. Asupra acestui aspect, Traian Basescu prefera sa pastreze tacerea.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, pare sa aiba o situatie imobiliara destul de confortabila. insa, din motive doar de el stiute, jongleaza cu proprietatile, dar si cu adresa din cartea de identitate.

Adresa inscrisa in buletinul de identitate al lui Traian Basescu e "strada stefan Mihaileanu nr. 2, sector 2", desi toata lumea stie ca el locuieste intr-o vila pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, la iesirea din Bucuresti.

Contrariati de acest fapt, am demarat o ancheta jurnalistica pentru a deslusi de ce presedintele isi declara domiciliul la o adresa, desi locuieste in cu totul alta parte.

Pe strada stefan Mihaileanu, la numarul 2, am gasit o superba vila, intr-un cartier linistit, pe langa calea Calarasi in apropierea Pietei Unirii.

Vila este o constructie clasica din perioada interbelica, cu trei niveluri, cu mai multe aripi si dependinte. Partea centrala, unde are adresa seful statului, pare nelocuita, dar este dotata cu instalatii de aer conditionat si cu sisteme de securitate.

Vecinii stiu ca acea aripa ar apartine lui Traian Basescu. L-au vazut venind pe acolo, dar foarte rar, incepand cu anul 2002. Ei spun ca nu a locuit niciodata acolo. in corpurile din spate ale casei locuiesc mai multe familii. Noi am vorbit cu Constanta Nicolae, o pensionara vecina cu Basescu, care ne-a spus ca "presedintele mai vine din cand in cand pe acolo.

E un vecin foarte cumsecade. Nu a locuit insa niciodata aici... stiu doar ca acea parte a casei apartinea Ambasadei Germaniei pana pe la jumatatea anilor 90". Vila apare in declaratia de avere a lui Traian Ba-sescu sub forma de "apartament in suprafata de 369 metri patrati, achizitionat in baza legii 112, in anul 2002".

Pentru cine nu cunoaste, Legea 112 este asa-numita Lege a caselor nationalizate, care da dreptul chiriasilor sa cumpere de la stat imobilele care nu sunt revendicate de catre fostii proprietari.

Adica, in anul 2002, presedintele Basescu (pe atunci primarul Basescu) ar fi fost chirias in casa din stefan Mihaileanu, cu repartitie de la primaria Capitalei sau de la una de sector si a facut cerere sa cumpere acel imobil. Numai ca, in anul 2002, Traian Basescu locuia cu chirie intr-un apartament de protocol pe strada Maresal Vasile Prezan.

Si tot in anul 2002 Traian Basescu a cumparat vila de la marginea Bucurestiului - in care locuieste acum - si pe care a donat-o ulterior fiicei sale Ioana Basescu.

Sintetizand situatia locativa a fostului primar, numai pentru anul 2002, rezulta o schema care ar provoca ameteli oricui: Traian Basescu locuia intr-un apartament de protocol in strada maresal Vasile Prezan (inchiriat din anul 1997),

mai detinea cu chirie un apartament de lux in vila din Stefan Mihaileanu nr. 2, a cumparat o vila pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, a donat vila aceea fiicei Ioana Basescu si a cumparat in final si apartamentul din vila de pe strada stefan Mihaileanu. O adevarata epopee locativa.

Am incercat sa aflam chiar de la presedintele Traian Basescu cum a reusit sa dobandeasca "de la stat" vila din stefan Mihaileanu si cu ce pret, in conditiile in care mai detinea un apartament inchiriat si isi cumparase si o alta vila. Am asteptat trei saptamani acel raspuns, dar nimeni nu a catadicsit sa ne raspunda.

Am insistat vinerea trecuta pe langa Adriana Saftoiu, consilier prezidential, spunandu-i ca suntem nevoiti sa publicam materialul fara pozitia Presedintiei. Sambata, Adriana Saftoiu l-a sunat pe redactorul-sef si i-a cerut sa amane publicarea articolului pentru ca luni ar urma sa primim toate raspunsurile si documentele justificative.

Luni ar fi urmat sa ne trimita contractul de inchiriere precum si cel de vanzare-cumparare. Nu am primit nimic nici pana ieri, moment in care am decis sa publicam articolul.

Scenarii posibile in absenta explicatiilor

in absenta unei explicatii a presedintelui, nu putem decat sa presupunem ca si Traian Basescu s-a dedat la "inginerii imobiliare" cumparand ieftin un imobil care valoreaza foarte mult pe piata libera si la care oricum nu ar fi avut dreptul.

Casele sau apartamentele aflate in proprietatea primariei pot fi achizitionate la preturi de obicei de doua - trei ori mai mici decat cele de pe piata libera.

O adevarata afacere, nu?! si de aceea strategia presedintelui, banuim, a fost una de acaparare, dar si de stergere a urmelor. in anul 2002 a cumparat cu 280.000 de dolari vila de pe soseaua Bucuresti-Ploiesti cu banii rezultati de pe vanzarea unui teren de langa Padurea Baneasa, si acela a-chizitionat cu un pret ridicol de la un apropiat.

Tranzactia privind terenul din Baneasa a facut obiectul unui scandal de presa in acel moment.

Tot in acel an a aflat, in calitate de primar, ca vila din stefan Mihaileanu nu este revendicata si a dorit sa o dobandeasca. in acest scop, a donat vila cumparata fiicei sale Ioana Basescu.

Apoi a solicitat Primariei Capitalei, adica institutiei al carei sef suprem era, acceptul de cumparare a vilei de pe strada stefan Mihaileanu, motivand, asa cum cere legea, ca nu mai detine o alta proprietate.

Cerere care bineinteles a fost aprobata avand in vedere ca acum este proprietar al imobilului. Repetam insa, cele scrise mai sus sunt simple presupuneri jurnalistice si ramanem deschisi la publicarea oricarui raspuns al presedintelui Romaniei.

Un raspuns in care sa explice cum a dobandit imobilul din stefan Mihaileanu si cu ce pret l-a cumparat, de ce a donat vila de pe soseaua Bucuresti-Ploiesti fiicei sale si daca legal ar fi avut dreptul la o locuinta din fondul de stat.

Vila cu valoare de 600.000 de euro

"Imobilul din foto e o vila bine locata, intr-un vechi si asezat cartier bucurestean, dezvoltat in perioada anilor '40.

Casa e o constructie tipica acelei perioade, cu o structura solida, careia renovarea de data relativ recenta ii sporeste valoarea. in conditiile actuale ale pietei imobiliare, valoarea locuintei se poate ridica la circa 600.000 de euro", ne-a declarat expertul imobiliar consultat de Libertatea, Cristian Badea, managerul agentiei imobiliare Real Invest.

Avand in vedere valoarea acestei locuinte, 600.000 de euro, adica in jur de 780.000 $, la care adaugam valoarea vilei de la Otopeni in care locuieste Traian Basescu, circa 280.000 $, si depozitele bancare declarate in valoare de circa 100.000 $, fara a lua in considerare cele doua masini inscrise in declaratia de avere, rezulta ca presedintele e om de peste 1,1 milioane $ in acest moment.

Articol de: Camelia Stefan, Mihai Valentin Neagu