Sefii principalelor servicii secrete - SRI si SIE - o duc bine, daca e sa ne luam dupa declaratiile lor de avere din ultimii doi ani. Mai ales daca au noroc de rude in strainatate, cum e cazul sefului SRI.

Radu Timofte sustine ca suma de 100.000 de dolari ce i-a aparut brusc in conturi provine de la sora sa stabilita in SUA. Dupa alte cinci luni, contul lui s-a rotunjit cu inca aproape 50.000 de euro, iar Timofte precizeaza ca banii sunt trimisi tot de sora din America. Alti "capi" din servicii nu invoca asemenea donatii, dar se pot lauda cu terenuri, case si masini.

Chiar si cu primirea unor cadouri in valoare de peste 200 de euro: in special ceasuri, pe care sefii spionilor romani nu s-au sfiit sa le declare. De altfel, directorii de la SIE sunt mult mai instariti decat cei de la SRI, fapt usor de remarcat la o trecere in revista a bunurilor declarate.

Spre deosebire de politicieni, ale caror averi se publica pe Internet, declaratiile referitoare la agoniseala sefilor serviciilor secrete nu sunt chiar la indemana oricui.

Documentele nu apar pe site-urile institutiilor cu pricina, ci doar in partea a treia a Monitorului Oficial, in 2003 si 2004. In acest an, sefii serviciilor secrete nu s-au grabit sa-si declare avutiile.

Asta arata ca nu se sinchisesc de lege, din moment ce pachetul anticoruptie prevede actualizarea anuala a declaratiilor, dar si in cazul in care intervin modificari.