Deputaţii liberali acuză Banca Naţională a Romaniei că prin neintervenţia pe piaţa cursului valutar, care a făcut ca moneda euro să scadă vertiginos, a dus implicit şi la majorarea impozitelor anunţată de curand de guvern.

De cealaltă parte, Banca Naţională spune că şi-a luat mana de pe piaţa valutară ca măsură pregătitoare integrării in Uniunea Europeană.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, din partea Partidului Liberal, Dan Radu Ruşanu, spune că prin deprecierea considerabilă a monedei euro importurile au crescut şi exporturile au scăzut.

Asta inseamnă că se consumă şi mai mult decat se produce, in consecinţă un deficit mare de cont curent, deficit pe care guvernul se chinuie să-l acopere prin mărirea impozitelor de tot felul.

Domnul Ruşanu spune că banca naţională ar avea parte din vină pentru situaţia de acum:

"Banca Naţională a Romaniei a dat pentru anul 2005 un curs stabil de 42.5000 lei. Dar ce explicaţie are are Banca Naţională pentru faptul că această cifră pe care a stabilit-o pentru cursul de leu-euro şi pe care a fost fundamentat bugetul de stat pentru 2005, s-a depreciat cu 17% in numai pentru trei luni de zile?", a spus Dan Radu Ruşanu.

Explicaţia Băncii Naţionale e legată, spune consilierul acestei instituţii, Adrian Vasilescu, de starea economiei romaneşti. Piaţă e acum plină de valută, oferta depăşind astfel cererea. Iar hotărarea băncii de a nu interveni aşa cum s-a intamplat in ceilalţi ani e fermă.

Adrian Vasilescu a declarat la BBC:"In 2005 avem anumite angajamente cu Uniunea Europeană pe care trebuie să le indeplinim. Unul dintre angajamente este legat de liberalizarea contului curent, altul este legat de ţintirea inflaţiei. Nu putem să ne jucăm cu ratarea acestor angajamente.

Practic este vorba de a pune in balanţă economia in ansamblu cu interesele exportatorilor. Aceştia nu au făcut tot ce trebuie ca să treacă de la subvenţia prin curs la o competitivitate de calitate."

Iar exportatorii, mai spune domnul Vasilescu, ar fi fost avertizaţi de acum doi ani de BNR că perioada de graţie in care erau ajutaţi de intervenţiile acesteia pe piaţa valutară se va incheia.

Domnul Vasilescu ar răspunde in acest fel şi acuzaţiilor deputatului liberal Dan Radu Ruşanu care spune că Banca Naţională şi-a luat mana prea brusc de pe piaţa valutară şi acum nu ar mişca nici un deget să ajute guvernul aflat in evident impas financiar.

Pe de altă parte, analiştii economici spun că nici intervenţiile prea dese ale Băncii Naţionale n-ar fi un semn de sănătate economică. Piaţa valutară se va regla de la sine, făcand in cele din urmă ca produsele romaneşti să fie competitive la export.

Condiţie vitală dacă se doreşte integrarea in Uniunea Europeană, spune analistul economic Dan Suciu:

"Dacă vrem să avem o productivitate crescută, care are impact economic direct prin intărirea şi restructurarea inevitabilă a unor intreprinderi, atunci trebuie să ne asumăm o monedă mai puternică.

Exporturile romaneşti erau exporturi care, in mare parte, ţineau doar de o conjunctură economică de curs valutar", e de părere Dan Suciu.

Aşadar, cu perspectiva că Banca Naţională nu va interveni prea curand pe piaţa valutară, guvernul se va vedea probabil nevoit să găsescă alte fonduri pentru a astuparea găurilor dintr-un buget ce pare că se subţiază pe zi ce trece.