Aflind ca Palatul Cotroceni are crama, dar n-are cu ce sa o umple, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a facut cadou lui Basescu 11.000 de sticle cu vin.

Aflat la Chisinau, acum trei saptamini, presedintele Basescu a vizitat, printre altele, cramele care adapostesc celebrele vinuri moldovenesti. Intrebat de omologul sau de peste Prut daca la Cotroceni exista crama, Basescu a aflat la rindul lui, de la un functionar de la Protocol, ca in palat se afla renumitele Pivnite Domnesti, vechi de peste 250 de ani.

Acestea stau goale insa, pentru ca Presedintia nu are cu ce sa le umple. Facindu-i o surpriza lui Traian Basescu, presedintele Vladimir Voronin a reparat prompt acest neajuns, trimitind un transport de 11.000 de sticle cu vin si umplind pentru prima oara dupa mult timp pivnitele Cotrocenilor.

Acestea au fost restaurate, dupa ce un cutremur de intensitatea celui din 1977 le-a afectat grav in anul 1802. Acum, ele adapostesc sticlele de Trandafir moldovenesc si alte soiuri din podgoriile de la Milcesti si Cricova, asortate cu sculpturile in lemn ale artistului Constantin Radulescu, „Bachus“ sau „Rodul Pamintului“.

Dispunerea sticlelor este o opera de arta in sine, intrucit presedintele Voronin nu a trimis numai vinul, ci si doi specialisti din Republica Moldova care sa aranjeze sticlele in crama. Administratia prezidentiala a anuntat ca va folosi vinul la actiunile de protocol.