Euro scade in raport cu moneda nationala, in fiecare zi. Noi am descoperit cit se intind muschii leului.

Dupa ani de zile in care devalorizarea leului era considerata o amenintare permanenta la siguranta zilei de miine, romanii se trezesc in fata unei noi dificultati financiare. Leul creste tot mai mult, recuperind in numai citeva zile terenul pierdut in ani buni in fata monedei europene sau a dolarului. Ieri, un euro valora putin peste 36.000 de lei.

Noi, la „Cotidianul“, am aflat ca viitorul este de aur curat pentru leu: 33.000 de lei. In nici un caz nu va mai creste. Informatia provine din sistemul bancar, unde planurile pentru viitorul apropiat se fac plecind de la aceasta rata de schimb. Pentru cei care si-au negociat salariile in euro, cum e cazul reporterilor „Cotidianului“, pierderile nu sint deloc neglijabile.

Angajatii care isi iau lefurile in moneda nationala s-ar putea crede ca nu au motive de intristare. Dar nici de bucurie. Pentru ca o analiza careia i-am rezervat deja spatiu in ziarul de luni arata ca aprecierea leului dezavantajeaza aproape pe toata lumea. Totusi, cineva trebuie sa se bucure de asaltul la care este suspusa moneda europeana din partea aspirantului la integrare.

Pe linga persoanele care se ocupa de managementul firmelor care isi platesc angajatii in euro, sint cei care au luat credite in valuta, desi aveau salarii in lei. Lor, dar si celor care si-au pastrat economiile in lei, li se cuvine numele de „baieti destepti“, inventat de guvernatorul Mugur Isarescu pentru jucatorii pe piata valutara.

Multa minte le-a trebuit ca sa tina cont de unica recomandare a BNR. Aceea de a miza pe leu.

Costin Ilie

Euro ar putea scadea la 33.000 de lei in citeva luni

Analisti din sectorul bancar apreciaza ca tendinta de apreciere a leului in raport cu valutele va continua sa se manifeste in acest an. In Romania vor intra in acest an intre 2 si 4 miliarde de euro, in cautare de randamente mai mari decit cele pe care le pot obtine in prezent, dar mai ales ca urmare a tendintei de apreciere a leului.

Intrari masive de capital ar putea duce cursul euro la un nivel de 35.000 de lei in luna aprilie si chiar 33.000 de lei la sfirsitul anului 2005, ceea ce va accentua volatilitatea pietei valutare si va obliga Banca Nationala a Romaniei la un efort de sterilizare semnificativ, apreciaza specialistii din piata.

Alti analisti sint de parere ca un eventual atac speculativ asupra leului intr-o perioada de sase luni ar putea urca din nou cursul peste nivelul actual de 36.000-37.000 de lei pentru un euro.

Din experienta statelor vecine, liberalizarea contului de capital duce intr-o prima faza la aprecierea puternica a monedei locale, urmata de o depreciere in momentul iesirii din piata a capitalurilor speculative. Avantajati vor fi cei care se vor orienta spre imprumuturile in moneda nationala.

„Va fi un adevarat paradis pentru cei care vor sa se imprumute in lei dupa intrarile masive de capital ce urmeaza liberalizarii accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt. Conform calendarului de liberalizare, BNR s-a angajat sa liberalizeze accesul nerezidentilor la depozitele in lei in luna aprilie, iar la titlurile de stat la 1 iulie 2006.

Si pina atunci exista posibilitati pentru investitorii straini de a accesa aceasta piata, prin intermediul societatilor de tip „Special Purpose Vehicles (SPV)“. Estimarile indica deja plasarea unui miliard de euro prin astfel de SPV. FMI recomanda o aminare cu cel putin doua luni a etapelor de liberalizare a contului de capital.

Euro a ajuns la valoarea de acum doi ani

Tendinta de apreciere a leului fata de moneda unica europeana a continuat ieri, Banca Nationala a Romaniei anuntind un curs de referinta de 36.023 de lei pentru un euro. Fata de ziua precedenta, leul a recuperat 438 de unitati. Nivelul atins ieri de euro este cel mai scazut din ultimii doi ani. In data de 28 martie 2003, moneda unica europeana era cotata la valoarea de 35.982 de lei.

Leul s-a apreciat si fata de moneda americana, cu 491 de unitati, cursul anuntat de banca centrala fiind de 28.008 de lei pentru un dolar.

Daniel Oanta