Un prestigios institut de stiinte politice a dat publicitatii o lista cu 19 personalitati care au sau au avut functii publice.

Fostul premier socialist Peter Medgyessy si actualul guvernator al Bancii Centrale a Ungariei, Zsigmond Jarai, figureaza pe o lista ce cuprinde numele altor 19 responsabili care au colaborat cu serviciile secrete comuniste, publicata vineri de institutul Political Capital.

„Scopul nostru este acela de a exercita presiuni asupra clasei politice pentru a-si respecta promisiunea de a da publicitatii lista completa a fostilor agenti comunisti”, explica pe site-ul sau de Internet prestigiosul institut de stiinte politice, care sustine ca a intocmit aceasta lista pe baza informatiilor existente in arhivele nationale.

„Lista, care mai cuprinde 97 de nume, este rezultatul unor ample investigatii. Impreuna cu expertii nostri, analizam in ce conditii ar putea fi facut public si restul listei”, mai mentioneaza comunicatul.

Institutul nu a publicat decit numele persoanelor care au recunoscut ca au colaborat cu serviciile comuniste sau au fost declarate colaboratori de catre un tribunal special, insarcinat cu anchetarea trecutului persoanelor ce detin functii publice.

Printre numele date publicitatii de institut figureaza cel al lui Zoltan Pokorni, fost presedinte Fidesz, si cel al lui Istvan Csurka, presedinte al partidului xenofob si antisemit MIEP. La inceputul lunii decembrie, Partidul Socialist, aflat la putere, a deschis partial arhivele serviciilor secrete ale regimului comunist.