Sansele Romaniei de a adera la Uniunea Europeana sunt relativ mai mici decat cele ale vecinei sale Bulgaria, desi au crescut fata de noiembrie 2004, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Dintre cei 39 de analisti intervievati de Reuters, 80% considera ca Romania va fi admisa in cadrul UE in 2007, in crestere fata de ponderea de 70% inregistrata cu ocazia sondajului anterior, efectuat in noiembrie 2004. Analistii apreciaza ca Romania are mult de lucrat in combaterea coruptiei, o conditie esentiala pentru respectarea programului de aderare.

"Romaniei i-a fost recomandat sa implementeze noi reforme destinate combaterii coruptiei, iar intrarea in UE ar putea fi amanata in cazul in care nu atinge rezultatele scontate. Putem spune deci ca probabilitatea ca Romania sa adere la UE in 2007 este putin mai mica decat cea a Bulgariei", a afirmat Dagmar Alpen, analist in cadrul firmei Oppenheim Research, din Köln.

Majoritatea analistilor intrebati de Reuters - 33 din 39 - au considerat ca sansele Romaniei de a intra in UE in 2007 sunt mai mari de 50%. "Rezultatul sondajului reflecta progresul inregistrat de tarile candidate in negocierile de aderare.

Am devenit mai optimisti, mai ales ca Romania si Bulgaria au indeplinit multe dintre recomandarile si cerintele comunitare in privinta reformelor", a declarat Mika Erkkila, analist pentru firma finlandeza Nordea Markets. (C. Cristofan)