Numarul de solicitari pentru atribuirea unui nume de domeniu pe internet a crescut foarte mult. Cu toate acestea, specialistii sint surprinsi de faptul ca nici 10% din firmele romanesti nu apeleaza la aceasta modalitate pentru a-si prezenta oferta.

Dorinta de a fi vazuti pe Internet este prezenta la tot mai multi romani. Numarul solicitarilor de atribuire a unui nume de domeniu din familia „.ro“ a crescut in ultima perioada. Cu toate acestea, specialistii considera ca in prezent numarul celor care au solicitat nume de domeniu este mult mai mic decit in alte tari.

De asemenea, se considera ca este surprinzator faptul ca numarul firmelor care au ales sa fie vizibile prin Internet este mic. Se spera ca intr-un an sa se depaseasca bariera de 100.000 de domenii alocate.

Avalansa de cereri

In ultimii ani, numarul de cereri a crescut foarte mult, semn ca interesul, dar si numarul de utilizatori de Internet s-a marit. Astfel, daca la sfirsitul lunii decembrie a anului 2003 erau inregistrate 44.878 de domenii, la sfirsitul anului trecut numarul acestora era de 84.889.

„In prezent, media de inregistrare domenii.ro este cam de 1.500-1.600 de domenii pe luna“, spune Eugeniu Staicut, sef serviciu administrare domenii .ro.

Ca numar de domenii atribuite devansam unele tari vecine, precum Bulgaria, insa ne situam mult in urma tarilor din Uniunea Europeana, unde sint inregistrate milioane de nume de domeniu.

„Cu cit numarul site-urilor este mai mare, cu atit mai multe persoane au identitate si vizibilitate in Internet“, considera Gheorghe Serban, director executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor.

Operatiunea de inregistrare a unui site nu este costisitoare. „Pretul actual este de 61 USD cu TVA inclus. Avem in jur de 80 de parteneri prin care se inregistreaza domenii .ro“, mai spune Eugeniu Staicut.

Optimism moderat

Se spera ca in aproximativ un an de zile sa se depaseasca 100.000 de domenii acordate. Surprinde insa faptul ca pina in prezent putine dintre firmele inregistrate in Romania au site-uri pe Internet. „In prezent, apreciez ca nici 10% dintre firme nu au identitate pe Internet. In tari precum Danemarca, Suedia, Finlanda sau Anglia, peste 50% dintre firme au facut acest lucru“, spune Gheorghe Serban.

Evolutia din ultima vreme arata insa ca din ce in ce mai multi patroni constientizeaza ca Interentul este o modalitate ieftina de a-si promova produsele. Aproximativ 84% dintre cererile depuse pentru primirea unui numar de domeniu au fost facute de persoanele juridice. De asemenea, se spera sa se reduca drastic numarul domeniilor cumparate, dar nefolosite.

Domeniile nefolosite, recuperate

O problema o constituie faptul ca unii dintre cei care cumpara un domeniu nu il folosesc, dar nici nu renunta la el. In prezent se discuta despre introducerea unei taxe anuale de mentenanta. Astfel, cei ce nu vor mai folosi domeniile nu le vor mai reinnoi si ele vor deveni disponibile la inregistrare. „Procentul acestor domenii nu cred ca depaseste 10-15%.

De fapt, cred ca este vorba, in principal, de domenii inregistrate in primii ani. In prezent, nu cred ca se incadreaza in aceasta categorie mai mult de 3-4% din domeniile ce se inregistreaza“, spune Eugeniu Staicut.