Batalia pentru Capitala a intrat in linie dreapta. Moliciunea fotoliului de primar general al Bucurestiului, lasat gol de Traian Basescu, atrage tot soiul de personaje, de la oameni politici cu greutate pana la insi specializati in chibitat la emisiuni sportive. Astfel, ieri, Alianta si-a desemnat candidatul oficial.

Magnatul marmurei, Adriean Videanu de la PD, a castigat in fata lui Ludovic Orban de la PNL. Desemnarea a fost facuta in mod democratic, dupa doua sondaje de opinie care urmau sa stabileasca cine-i cel mai popular om al Aliantei. Problema a fost ca cele doua sondaje au fost efectuate de doua institute diferite (CURS si CSOP) si, pentru ca traim in Romania, au iesit doi castigatori.

Pana la urma, directorul CSOP a jurat cu mana pe Biblie ca sondajul lui e pe bune, asa ca, cu ajutorul bunului Dumnezeu si cu niste telefoane de la Cotroceni, a iesit Videanu. PSD-ul, principalul adversar al Aliantei, a folosit si el metoda sondajului la desemnarea candidatului. Aici, pe primul loc s-a situat Sorin Oprescu, urmat de Marian Vanghelie, primarul de la 5.

In partidul lui Iliescu si Nastase, de multe ori gradul bate sondajul, asa cum a constatat Oprescu la alegerile pentru Senat, cand, cu locul I la popularitate, a ocupat locul III pe lista electorala.

In cazul de fata, incurcaturile au aparut datorita faptului ca Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti, adica exact seful organizatiei care se va implica direct in lupta politica, il prefera pe Vanghelie "care este".

De aceea, doctorul Oprescu, ca sa se asigure ca va lupta doar cu adversarii din alte partide, a conditionat candidatura sa de primirea sefiei organizatiei PSD Bucuresti, iar partidul inclina sa-i indeplineasca dorinta. In rest, prin alte parti e mult zgomot pentru nimic. Gigi Becali, datorita bogatei sale experiente de viata in acest domeniu, a constatat ca "in Bucuresti e multa furaciune".

De aceea, ca sa faca ordine si dreptate, patronul Stelei va veni la Primarie. Cu acest prilej, domn' Gigi si-a imbogatit cunostintele afland ca Ilfovul, pe unde isi are domeniul si buletinul, nu face parte din Bucuresti. Dar nu-s probleme, va cumpara repede un apartament prin centru ca sa fie in ordine cu hartiile. Varul sau, impresarul Giovanni, e in pauza de activitate.

Cativa jucatori l-au parasit, schimburile de injuraturi cu turcii de la Galatasaray, cu Lucescu sau cu Mutu s-au terminat, televiziunile nu-l mai pun pe sticla, asa ca tot Primaria e o solutie ca sa iasa din amorteala. La fel, pe fostul primar Viorel Lis l-a uitat toata lumea, inclusiv Procuratura, care a ingropat dosarul celor trei case daruite secretarei Gabi, dar omul mai vrea o data.

Apoi, mai sunt trairile lui Ralu Filip. Presedintele CNA a descoperit intr-o dimineata ca nu mai suporta mizeria din oras. Si, ca sa remedieze situatia prin crearea unei mizerii de tip nou, a hotarat ca trebuie sa puna la loc, in calitate de primar, chioscurile demolate de Basescu.

Una peste alta, daca nu apare peste noapte vreun candidat minune, batalia pentru Capitala se va duce intre Videanu si Oprescu. Cei doi au, fiecare in parte, luminile si umbrele lor. Principalul avantaj al lui Adriean Videanu e faptul ca e perceput ca omul lui Traian Basescu.

Iar actualul locatar al Cotrocenilor e, pentru multi, presedintele "cool", neconventional, care i-a infrant pe scortosii pesedisti, iar, in Bucuresti, trendul acesta e foarte greu de inversat. Apoi, un alt avantaj care va fi cu siguranta exploatat de strategii Aliantei e nevoia de coeziune in administrarea unui oras cu peste doua milioane de locuitori.

Patru din cei sase primari de sector sunt portocalii, iar bucurestenii au constatat deja cu amaraciune cum "colaboreaza" primarii de culori diferite din Bucuresti. Pe de alta parte, apartenenta la Alianta poate sa-i aduca si necazuri lui Videanu. Alegerile in Bucuresti sunt pe 3 aprilie, iar pe 1 aprilie se va declansa un tsunami al preturilor marite la gaze, benzina sau curent.

Atunci, destui cetateni vor injura guvernul Aliantei in masura in care vor putea sa simta bine la buzunar, in doar doua zile, scumpirile. De partea cealalta, in mod paradoxal, Sorin Oprescu are avantajul de a fi un pesedist atipic, a carui imagine nu e strans asociata cu cea a partidului.

Chirurg de o viata, prin bisturiul caruia au trecut mii de bucuresteni, inclusiv 20 de consilieri din Consiliul General, director a doua mari spitale, Oprescu a ignorat de multe ori disciplina de partid, abordand o atitudine de genul "je m'en fiche".

Astfel, in 2001 si-a anulat complet sansele de a fi ministru al Sanatatii, cerand guvernului pesedist sa nu mai deturneze in alte scopuri banii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Practic, pastrand limitele de rigoare, bonomul Oprescu, care-si incepe frazele cu formula "taticu', sa-ti spui io", e un Basescu mai mic al PSD-ului, ce alege de multe ori solutii tip totul sau nimic.

Pe de alta parte, faptul ca a mai candidat de doua ori si a pierdut poate fi un dezavantaj major, datorita etichetei de perdant pe care i-o vor lipi de frunte adversarii. In aceasta privinta, partidul sau nu l-a ajutat deloc, ba din contra.

Ion Iliescu chiar l-a faultat grosolan, cum a facut si cu "premierul de campanie" Geoana inainte de turul al doilea al prezidentialelor, declarand ca n-ar fi bine sa candideze ca sa nu fie iar dezamagit. In concluzie, la Primaria Capitalei nimic nu e decis inainte, lupta anuntandu-se foarte stransa.