Campionul luptei anticoruptie, presedintele Traian Basescu, este un om harsit in smecherii locative. Inceputul anului 2002 l-a prins pe primarul general de atunci chirias in trei imobile de stat, ceea ce era total ilegal, scrie Adevarul. Mergand pe acelasi fir, Libertatea arata cum a obtinut presedintele un apartament in suprafata de 370 metri patrati si cum a trecut acesta de la ambasada Germaniei, la primarie si mai apoi la Traian Basescu.

 • Arhiva: Presedintele, suspectat de inginerii imobiliare cu vile (Libertatea)

  La inceputul anului 2002, Traian Basescu era, total ilegal, chirias in trei
  articol preluat din Adevarul

  Campionul luptei anticoruptie, presedintele Traian Basescu, este un om harsit in smecherii locative. Inceputul anului 2002 l-a prins pe primarul general de atunci chirias in trei imobile de stat, ceea ce era total ilegal.

  Povestea locativa a lui Basescu, prezentata de-a lungul timpului de ziarul Adevarul, este urmatoarea: a venit de la Constanta ca ministru al Transporturilor si a primit, fiind demnitar, o locuinta de serviciu repartizata de Guvernul Romaniei in casa din Bulevardul Aviatorilor nr. 57, sector 1. La aceeasi adresa, energicul Basescu a infiintat SRL-ul M.T.

  Vega Transport si, ca sa-si justifice hectarele locative, el si-a trecut in contract si tatal, detinator pe atunci al unui imobil in Constanta. Basescu a infiintat la fel de ilegal societatea comerciala exact in anul in care fostii proprietari si-au redobandit imobilul cu tot cu chiriasi.

  Cum Basescu si-a vazut linistea locativa amenintata, a cerut RAAPPS, in anul 1997, o alta locuinta, iar regia i-a repartizat un apartament in bulevardul Maresal Prezan nr. 4, alaturi de Adrian Nastase. Basescu a beneficiat de aceasta locuinta, desi nu fusese evacuat din Bd. Aviatorilor, ba chiar Directia de Administrare a Fondului Imobiliar i-a prelungit contractul pana in anul 2004.

  In procesul-verbal de predare-primire din 13 aprilie 1998 se stipuleaza ca se restituie fostilor proprietari numai terenul, iar acestia au obligatia de a mentine fostii chiriasi inca cinci ani, conform legilor in vigoare.

  Chirias la propria primarie, cand a devenit primar general, Basescu a cerut RAAPPS prelungirea contractului de inchiriere in Maresal Prezan, pe motiv ca ba n-are unde sa se mute, ba ca tocmai isi zugraveste o casa sau, mai nou, cauta una noua.

  RAAPPS i-a prelungit contractul lui Basescu si asa s-a ajuns ca in anul 2002, contrar Legii 114, a locuintei, Basescu si familia sa sa aiba trei locuinte cu chirie: una in Aviatorilor 57, alta in Maresal Prezan 4, iar alta, de peste 300 de metri patrati, in strada Stefan Mihaileanu nr. 2, din sectorul 2.

  De altfel, un comunicat al Presedintiei recunoaste ca Basescu a primit de la Primaria Capitalei repartitie pentru casa din Aviatorilor in anul 1997. Basescu nu ar fi putut sa cumpere in anul 2003 locuinta de aproape 400 mp din Mihaileanu (cu numai 19.301 USD, conform comunicatului de ieri al Presedintiei) daca nu ar fi locuit acolo cel putin un an.

  Asta inseamna ca in anul 2002 el era deja chirias in aceasta a treia casa. Primarul-chirias Basescu si-a cumparat casa din strada Mihaileanu, in timp ce retroceda imobile fostilor proprietari, dar el nu ar fi putut nici macar sa devina chirias, atata vreme cat el si familia sa erau deja, dupa acte, chiriasi la stat in Prezan si in Aviatorilor.

  In octombrie 2002, Basescu si-a mai cumparat o locuinta de cateva sute de mii de euro in apropiere de iesirea spre Otopeni, pe care insa a donat-o cu anumite clauze, pe 12 noiembrie 2002, fiicei sale mai mari.

  In realitate, unicul scop al donatiei era crearea unei aparente legalitati pentru ca Basescu sa-si poata cumpara locuinta din strada Mihaileanu (cu toate ca Legea 112/1995 interzice unui chirias cumpararea locuintei, in cazul in care acesta a mai avut o alta in proprietate).

  Maria MANOLIU, Titus Liviu VULPE

  Adevarul - 12 februarie 2005

  Basescu a pierdut o locuinta si a primit doua in loc

  In lipsa unui raspuns oficial din partea Presedintiei, care a sosit in cele din urma aseara tarziu, Libertatea si-a continuat ancheta jurnalistica legata de casa din strada ste-fan Mihaileanu, apartinand lui Traian Basescu. Ieri am gasit mai multe persoane acasa, fata de vizita pe care am facut-o in urma cu trei saptamani.

  Astfel, discutand cu vecinii am aflat ca imensa constructie este compartimentata pe mai multe apartamente, mai mari sau mai mici, cel mai mare, in suprafata de 370 metri patrati, fiind cel cumparat de Traian Basescu. Presedintele Romaniei, potrivit vecinilor, ar ocupa tot etajul partii centrale a vilei, cu exceptia foisorului.

  De fapt, dupa cum se vede si in imagine, locuinta presedintelui e "marcata" distinct de instalatiile de aer conditionat care sunt amplasate la fereastra fiecarei camere. Colocatarii presedintelui vorbesc despre Basescu cu mult respect, dar si cu multa retinere. "Este un om bun, fara aere de politician.

  Ultima oara a venit pe la noi cand a intrat la mine in casa", spune Irina Mebenciuc, vecina de la demisol a presedintelui. Vizita a fost facuta anul trecut in vara, dupa ce lucrarile de modernizare a apartamentului sefului statului se finalizasera. "Am mai vorbit o data cu dansul la telefon, pe cand era primar general si i-am spus ce se mai intampla cu imobilul", a continuat aceeasi doamna.

  Presedintele asociatiei de locatari ne-a edificat in ceea ce priveste cladirea. "Domnul Basescu are in proprietate doar apartamentul de la etajul unu. Din cate stim noi, are o baie, o bucatarie si 5 sau 6 camere. Are si o boxa la subsol. Se distinge de celelalte prin termopanul de la geamuri si aparatele de aer conditionat. in toata cladirea locuiesc, in total, zece familii".

  Apartamentul presedintelui a fost locuit in anii 60 de politicianul stefan Voitec, fost ministru al invatamantului dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, devenit ulterior presedintele Marii Adunari Nationale. Din 1965, cand Voitec a parasit casa, apartamentul a fost utilizat de corpul diplomatic german, pe post de casa de serviciu.

  Din primavara lui 2002, cand a fost data in folosinta noua ambasada a Germaniei, apartamentul a revenit primariei pentru cateva luni si mai apoi lui Traian Basescu. Oamenii sunt cam suparati pe presedinte ca nu a mai trecut pe "acasa" de cand a ajuns la Cotroceni, dar spera, mai ales de cand sunt celebri, sa le faca o vizita surpriza.

  Dupa trei saptamani, Presedintia a comunicat cu greu o explicatie cu privire la apartamentul din stefan Mihaileanu. Explicatia este departe de a satisface si niste persoane mai putin curioase. Exista mai multe inadvertente si omisiuni:

  * apartamentul a fost cumparat in anul 2003 de catre sotia presedintelui, dar pe declaratia de avere a lui Traian Basescu apare ca ar fi fost cumparat in 2002.
  * nu apare nicaieri in comunicat data la care Traian Basescu a primit repartitie pe apartamentul din str. stefan Mihaileanu. Cine i-a repartizat casa? Care primar?
  * De ce a cumparat Maria Basescu acea casa cu doua chitante, pe sume diferite, dar in aceeasi zi?

  * De ce ar fi fost obligata Primaria sa ii repartizeze o alta locuinta lui Basescu atat timp cat el era chirias la RAAPPS si nu la Primarie? Atat timp cat RAAPPS i-a pus la dispozitie, imediat, o alta locuinta, mai trebuia si Primaria sa ii ofere alta?
  Cum de a ajuns in situatia paradoxala da a fi evacuat dintr-o casa (bd. Aviatorilor 57) si sa primeasca repartitie in alte doua (str.Maresal Vasile Prezan si str. stefan Mihaileanu)?
  La aceste intrebari Presedintia ar trebui sa dea un raspuns pentru a indeparta orice suspiciune.

  Articol de: Claudiu Valimareanu, Mihai Valentin Neagu

  Libertatea - 12 februarie 2005