Rata inflatiei a fost, luna trecuta, de 0,8 la suta, cu 0,2 puncte procentuale mai mult fata de nivelul din luna decembrie a anului trecut, cresterea fiind determinata in special de majorarile de preturi la utilitati, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Rata inflatiei raportata la luna ianuarie a anului 2004 a fost de 8,9 la suta, in conditiile in care obiectivul autoritatilor romane, negociat cu FMI pentru acest an, este reducerea inflatiei la 7 la suta, fata de 9,3 la suta la finele anului 2004.

De altfel, potrivit unor surse autorizate, in cursul negocierilor expertii Fondului si-au exprimat temerea ca procesul de dezinflatie ar putea fi oprit in acest an, estimand o inflatie de 10-11 procente la sfarsitul acestui an.

Estimarea FMI pare cu atat mai plauzibila, cu cat luna aprilie va aduce un nou val de scumpiri, de la curent electric, gaze, energie termica si carburanti pana la bauturi alcoolice, tigari, dar si alte marfuri si servicii pentru care vom plati mai mult ca urmare a majorarii tarifelor la utilitati.

Potrivit datelor INS, principalele elemente care au dus la cresterea inflatiei au fost majorarile cu 5 la suta a tarifelor la gazele naturale si cu 4,4 la suta la energia electrica. Cresteri importante de preturi au mai fost consemnate la carti, ziare si reviste, care s-au scumpit cu 3,3 la suta, la combustibili (0,5 la suta), precum si la tesaturi, tricotaje si detergenti (0,4 la suta).

Comparativ cu luna decembrie 2004, preturile marfurilor nealimentare au avansat cu 1,3 la suta, in timp ce tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,6 la suta, iar marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,4 la suta.