Uniunea Europeana urmeaza sa numeasca un emisar special in Republica Moldova, dedicat solutionarii conflictului transnistrean, a anuntat RFI, citand surse diplomatice. Emisarul ar urma sa preia functia dupa alegerile din Republica Moldova, care vor avea loc pe 6 martie.

Trimiterea unui emisar special la Chisinau pare o incercare timida a UE de a se implica in spatiul ex-sovietic, un raspuns asteptat de ani de zile de Chisinau si grabit, probabil, de semnalele transmise de noua administratie de la Bucuresti. Intr-o analiza publicata de Eurasia Daily Monitor, comentatorul Vladimir Socor sustine ca "decizia trebuie salutata ca un progres.

Dar e un progres in stilul UE: prea putin, prea tarziu, inhibat de abordarea ÇRusia are primul cuvantÈ si cu un mandat al emisarului care pare ca va fi limitat de obiectiile franco-germane". Problema rezolvarii conflictului transnistrean a fost readusa in atentia cancelariilor occidentale si dupa vizita recenta a lui Traian Basescu la Chisinau.

Presedintele Romaniei s-a angajat sa fie un avocat al Republicii Moldova. Aspiratiile europene ale Chisinaului au fost discutate la intalnirea Blair-Basescu si mentionate in declaratia comuna a celor doi. Basescu i-a cerut lui Blair sa faca demersuri pentru trimiterea la Chisinau a unui reprezentant cu misiune permanenta al Comisiei Europene.

Desi presedintele Voronin doreste implicarea Romaniei in procesul de solutionare a conflictului transnistrean, sunt putine sanse ca acest lucru sa se produca. In octombrie anul trecut, intr-o vizita la Bucuresti, asistenta ministrului de externe al SUA, Elisabeth Jones, isi manifesta reticenta privind schimbarea actualului format "pentagonal" de negocieri, format care exclude Bucurestiul.

Doamna Jones sustinea ca prioritatea ar fi ca negocierile sa fie reluate in cadrul deja existent (Chisinau, Tiraspol, Rusia, Ucraina, OSCE).

Chiar daca Bruxellesul va trimite un emisar special la Chisinau, chiar daca noul locatar de la Cotroceni spune ca se va bate pentru cauza moldoveneasca in Europa, UE va tinde sa-si pastreze abordarea timida fata de criza transnistreana.

Analistul Vladimir Socor citeaza in acest sens un document cu circulatie restransa, document care va pune bazele unei decizii a Consiliului European privind mandatul viitorului emisar special al UE.

Astfel, va fi pastrat formatul "pentagonal" de negocieri, care exclude practic Occidentul si favorizeaza Rusia, si va fi cautata "solutia politica", in timp ce trupele rusesti vor stationa in continuare in Transnistria.