Oficial, sase chestori “grei” vor iesi la pensie. Printre ei se numara si chestorul Codita, tovarasul lui Genica Boerica

Ordin sau coincidenta? Sase ofiteri cu functii de conducere din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor au fost mai mult sau mai putin fortati sa elibereze scaunele pe care le ocupau. Mai mult, ei vor pleca definitiv din institutie, fiind sfatuiti sa-si depuna cererile de pensionare.

Printre acestia se numara seful IPJ Dolj, chestorul Constantin Codita, cercetat in privinta legaturilor sale cu omul de afaceri craiovean Genica Boerica. Schimbarile survin la putin timp dupa ce au fost anuntate de presedintele Traian Basescu, la bilantul MAI. Toti cei sase chestori si-au depus, aproape simultan, cererile de pensionare.

Organigrama ministerului va fi schimbata dupa ce sase chestori - toti cu functii de conducere - si-au depus aproape in acelasi timp cererile de pensionare.

Este ciudat faptul ca toti au luat simultan aceasta decizie, dat fiind faptul ca cel putin doi dintre ei - sefii Inspectoratelor de Politie Brasov si Dolj - au fost implicati, de-a lungul timpului, in scandaluri si ar fi fost vizati oricum de eliberarea din functie.

Ministrul Blaga a aprobat ieri “incetarea raporturilor de munca, incepind cu 28 februarie”, pentru chestorul principal Ioan Grecu, secretar general adjunct al MAI, si pentru chestorul principal George Seritan, prorectorul Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza”.

Pe linga cei doi vor mai fi trecuti in rezerva seful IPJ Brasov, chestorul Mircea Bucur, seful IPJ Dolj, chestorul Constantin Codita, precum si seful IPJ Sibiu, chestorul Nicolaie Gheorghe Suteu. Lista celor “loviti” de documentul semnat de ministru se incheie cu seful Directiei de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Politiei Romane, chestorul Aurel Milescu.

Ministrul a dispus intocmirea documentelor vizind incetarea raporturilor de serviciu pentru cei sase ofiteri, actele urmind sa fie trimise presedintelui Traian Basescu, care va emite decrete in acest sens.

Ministerul va scoate apoi la concurs posturile vacante “pentru a se exclude posibilitatea influentelor de orice natura din afara institutiei sau interpretarile subiective, singurele norme de evaluare fiind competenta si probitatea profesionala”.

Aurel Milescu: “Daca voi fi pensionat din 28 februarie, e mai bine asa”

Chestorul Aurel Milescu, a condus in ultimii patru ani Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGP. “Toata viata am facut numai asta (n.r. - politie economica). Acum sint in concediu medical pentru ca am probleme cu diabetul. Cu citva timp in urma mi-am inaintat cererea de pensionare”, ne-a declarat Milescu.

El s-a aratat totusi surprins de faptul ca afla de la un ziarist ca ministrul i-a aprobat cererea. “Daca voi fi pensionat din 28 februarie, e mai bine asa”, a conchis chestorul.

Mircea Bucur, cunoscut de pe vreme gastilor din cartierul Noua

De Ziua Politiei, in 1999, pe cind se intorcea noaptea de la un chef din Poiana Brasov, Mircea Bucur a accidentat cu jeep-ul pe care il conducea doua fete, aflate pe trotuar. Atunci, a acuzat ca doua fete “onorabile” nu aveau ce cauta pe strada la acea ora.

Un alt scandal legat de numele sau, indirect, a fost scandalul gastilor din Noua, in 1999, cind unele voci au sustinut ca valutistii se intelegeau destul de bine cu Politia municipiului, la care el era sef. Bucur lucreaza ca politist din 1973. intre 1990-1995 a fost adjunctul sefului Politiei Municipiului Brasov, apoi pina in 2000 a fost sef la municipiu, iar din 2001 a fost seful IPJ Brasov.

(Simona Popica)

Constantin Codita, prieten cu “regele alcoolului”

Chestorul Constantin Codita, comandantul politiei doljene, a fost tirit, alaturi de alte personaje, in scandalul izbucnit dupa arestarea interlopului craiovean Genica Boerica, survenita in toamna anului trecut.

Desi presa a scris, inca dinainte de aceasta retinere, ca seful IPJ Dolj este prieten la catarama cu cel poreclit “Regele alcoolului”, chestorul Codita a intrat in vizorul sefilor abia la sfirsitul lui 2004.

Ce nu au putut face membrii Corpului de Control al ministrului de interne au reusit procurorii bucuresteni, care, in ianuarie, l-au determinat pe Codita sa recunoasca faptul ca a avut legaturi cu Genica Boerica si ca a locuit intr-un apartament inchiriat de acesta.

Chestorul a renuntat sa mai faca declaratii sau sa apara la conferintele de presa, iar in urma cu citeva saptamini s-a internat in Spitalul Militar din Bucuresti, pentru efectuarea unor investigatii “pe fondul unor probleme de sanatate mai vechi”. In asteptarea anchetei initiate de Parchetul General, chestorul Constantin Codita se afla in continuare in spital. (Florin Baltaretu)

Chestorii Seritan si Grecu pleaca si ei

Chestorul George Seritan, actualul prorector al Academiei de Politie, este si membru al Asociatiei Internationale a Politistilor. Fostul general maior Seritan este decorat cu “Meritul Militar clasa I” si “Virtutea Militara in grad de cavaler”.

Chestorul Ioan Grecu, actualul secretar general adjunct al ministerului, a lucrat in politie aproape 27 de ani. Din 1999 pina in 2001 a fost sef de serviciu si loctiitor al sefului Directiei I in Corpul de Control al ministrului.

Nicolaie Suteu s-a inteles bine cu Zaharia Toma

Chiar daca, in ultimele zile, la Sibiu a aparut un zvon conform caruia chestorul Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu, Nicolaie Suteu, si-ar fi depus demisia scrisa la Ministerul Administratiei si Internelor, acesta l-a infirmat ieri. “Nu am nici un motiv pentru care sa-mi depun demisia si nu am facut acest lucru.

De asemenea, nu am fost informat de minister ca voi fi schimbat din functie. Daca se va intimpla acest lucru o sa anunt public”, a declarat ieri Suteu. Acesta nu ne-a spus insa nimic despre informatiile aparute la Bucuresti privind pensionarea sa. Surse apropiate Aliantei D.A.

de la Sibiu sustin ca in locul acestuia ar putea fi numit comandantul centrului chinologic din Sibiu, Ilie Roman, sau Puiu Isac, adjunctul acestuia la acelasi centru. Motivul posibilei destituiri a chestorului politiei sibiene, potrivit acelorasi surse, este prietenia dintre Nicolaie Suteu si Toma Zaharia, fost adjunct al ministrului de interne.

Potrivit unor surse neoficiale, Nicolaie Suteu ar primi o functie de conducere in cadrul Universitatii “Lucian Blaga”, in cazul in care nu va ramine in cadrul IPJ Sibiu. Nu este nici un secret faptul ca Suteu a fost agreat de fostul partid de guvernamint.