comentariu BBC de Andrei Manolescu

Şeful Parchetului naţional anticorupţie Ioan Amarie a declarat că demisionează din Consiliul superior al magistraturii, unde, potrivit legii, deţinea un loc de drept din cele 19.

Explicaţia pe care domnul Amarie a oferit-o pentru acest gest este aceea că doreşte să se ocupe exclusiv de lupta anticorupţie, din funcţia de conducere de la PNA.

Demisia are loc intr-o perioadă complicată atit pentru Cosiliul Superior al Magistraturii cit şi a Parchetului Naţional Anticorupţie, ambele instituţii avind un rol special in funcţionarea justiţiei romaneşti care trebuie să-şi dovedeaască independenţa şi eficienţa inaintea integrării Romaniei in Uniunea

Europeană.

Preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, a declarat la BBC că a avut o discuţie cu procurorul general PNA Ioan Amarie, inainte ca acesta să-şi prezinte public demisia:

"Am avut o discuţie in cursul acestei săptămani cu domnul procuror general Amarie, legată de modul in care Romania işi va indeplini obligaţiile asumate faţă de Uniunea Europeană, mă refer in principal la reforma justiţiei şi lupta impotriva corupţiei, responsabilităţile multiple care revin şi Consiliului Superior al

Magistraturii şi Parchetului naţional anti-corupţie, şi domnul Amarie şi-a exprimat dorinţa de a se ocupa in mod exclusiv de PNA".

Dan Lupaşcu spune că Ioan Amarie a dorit să-şi suspende doar pe o perioadă calitatea de membru CSM dar că aşa ceva nu este prevăzut de lege şi că potrivit acesteia locul domnului Amarie in consiliu ar trebui luat de adjunctul său de la PNA, Gheorghe Şuhan.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a cerut recent serviciilor de informaţii şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să verifice dacă vreunul din membrii CSM aparţine sau colaborează cu vreun serviciu de informaţii ori dacă a desfăşurat activităţi de poliţie politică in

regimul comunist.

O cerere similară a fost făcută pentru demnitarii din justiţie şi de ministrul Monica Macovei, iar analişti ai problemelor justiţiei romaneşti se intreabă dacă intre aceste cereri şi demisia domnului Amarie este doar o pură coincidenţă. Georgiana Iorgulescu de la centrul de resurse juridice:

"Din cele aflate din presă de demisia domnului procuror Amarie din Consiliul Superior al Magistraturii, mi se pare un pic bizar că se intamplă tocmai acum, cand s-au făcut aceste solicitări către CNSAS de către preşedintele Dan Lupaşcu.

E bizar că se intamplă tocmai acum, nu pot să fac speculaţii, sunt curioasă ce o să facă ceilalţi membri ai CSM care au de asemenea funcţii de conducere".

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi, Gheorghe Onişoru spune că a primit cererile de verificare ale inalţilor demnitari din justiţie şi că există o procedură legală prin care un demnitar este inştiinţat că se fac asemenea verificări şi că dacă

demisionează in 15 zile din funcţie, verificarea se suspendă. O asemenea adresă insă, spune Gheorghe Onişoru, nu a fost incă trimisă domnului Amarie:

"Pot să vă confirm că doamna ministru a solicitat verificarea inalţilor demintari de la procuratură, de la minister ş.a.m.d, iar domnul preşedinte Lupaşcu mi-a solicitat verificarea CSM-ului. Dar domnul Amarie incă nu a primit o astfel de scrisoare de la noi".

Pe de alt parte, motivele expuse de Ioan Amarie pentru demisia din CSM sint in concordanţă cu ideea susţinută de mai multe organizaţii civice şi anume că nu se poate lucra in mod eficient avind şi calitatea de membru CSM şi o funcţie de conducere in magistratură.

Andrei Manolescu, BBC