Secretarul american al Apararii a incercat sa le explice europenilor ca ii considera parteneri egali. El nu a reusit sa-i convinga insa nici pe francezi, nici pe germani ca, intr-un eventual conflict, va tine cont de parerea lor.

La doi ani dupa ce declaratiile sale despre „vechea Europa“ au inflamat relatiile transatlantice, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, le-a vorbit extrem de conciliant europenilor despre cooperare, respect reciproc si unitatea in fata terorismului si a pericolului proliferarii armelor nucleare.

In pofida schimbarii de ton, oficialitatile de la Paris si Berlin n-au putut sesiza modificari de fond ale politicii administratiei de la Washington fata de puterile europene.

Atitudine concilianta

„Nici o natiune nu poate combate singura extremismul si nu poate lupta singura impotriva amenintarilor asimetrice ale noii noastre ere“, a afirmat Rumsfeld simbata, in deschiderea Conferintei pentru securitate de la München.

„Securitatea noastra colectiva depinde de cooperarea noastra, de respectul mutual si de intelegere“, a adaugat el, enumerind succesele Germaniei si Frantei in capturarea unor presupusi militanti islamisti, luna trecuta. Rumsfeld s-a referit apoi la „relatia durabila“ dintre Statele Unite si Europa si a laudat contributia Germaniei la reconstructia Irakului.

Intr-un discurs dominat de dorinta de a remedia legaturile dintre americani si europeni, seful Pentagonului a recunoscut existenta divergentelor transatlantice, in special in privinta Irakului. Rumsfeld a incercat sa minimalizeze impactul crizei irakiene si a spus ca „acest gen de probleme intre prieteni vechi nu sint noi“.

El a mentionat diferite precedente aparute de-a lungul existentei NATO, intre care retragerea Frantei din comandamentul militar integrat al Aliantei, in 1966, si controversata problema a desfasurarii de rachete Pershing II, la inceputul anilor ‘80.

Mai mult, secretarul Apararii s-a autoironizat, referindu-se la „vechiul Rumsfeld“, care a facut, in 2003, tot la Conferinta pentru securitate de la München, celebrele remarci despre „vechea Europa“.

Europenii nu-si fac iluzii

Liderii europeni nu si-au facut insa prea multe iluzii asupra atitudinii conciliante afisate de Rumsfeld. In acelasi discurs, secretarul Apararii a avertizat ca „unitatea noastra nu trebuie sa se transforme intr-o uniformitate de tactici si puncte de vedere“.

De asemenea, Rumsfeld a sustinut teza abordarii militare unilaterale, precizind ca in unele cazuri este nevoie de declansarea rapida a unor actiuni, nefiind timp suficient pentru obtinerea unui consens in cadrul Aliantei.

Cu toate acestea, seful Pentagonului nu a fost deloc incintat de afirmatia ministrului german al Apararii, Peter Struck, care a constatat ca NATO nu mai este principalul cadru unde aliatii transatlantici isi coordoneaza strategiile.

Struck a propus crearea unui comitet de experti independenti, care sa elaboreze un proiect de restructurare a parteneriatului transatlantic, pentru o colaborare mai directa intre UE si SUA.

Dupa turneul european al noului sef al diplomatiei americane, Condoleezza Rice, intrevederile avute de Rumsfeld in Franta si Germania cu omologii sai din NATO s-au inscris in noua strategie de apropiere fata de Europa, anuntata de Casa Alba. Dincolo de zimbetele si stringerile de miini din fata presei, reconcilierea transatlantica ramine un obiectiv greu de atins.

Pozitiile divergente in privinta negocierilor cu Iranul, cu Coreea de Nord sau a deciziei UE de a ridica embargoul asupra armelor impus Chinei sint doar citeva dintre subiectele care, in spatele usilor inchise, provoaca inca discutii aprinse intre americani si europeni.