De la agonie la extaz si retur

Panica generata de isteria impozitului pe profitul la bursa si saga limitei de detinere la SIF-uri au fost evenimentele saptaminii bursiere.

Dupa trei zile de scaderi consecutive, panica a atins miercuri apogeul. Mai intii, investitorii de calibru au inceput sa vinda treptat pentru a-si schimba baza de impozitare (perceptia majoritatii era ca impozitul de 10a pe profit se va aplica retroactiv, iar portofoliile fusesera constituite cu ani in urma, atunci cind actiunile erau subevaluate).

Noii veniti la bursa s-au grabit sa le urmeze exemplul, desi multe actiuni erau deja mai ieftine ca in momentul achizitiei lor. In consecinta, multe titluri atinsesera la mijlocul sedintei scaderile maxime admise (-15a), iar indicele BET coborise cu 9 procente sub nivelul zilei precedente.

Comunicatul venit de la MF a mai limpezit lucrurile, iar indicii au recuperat jumatate din pierdere. Totusi, aparitia acestui comunicat in timpul sedintei de tranzactionare este discutabila (cu citeva zile inainte, un articol in care ministrul finantelor isi exprima opinia ca pragul la SIF-uri ar trebui eliminat a dus la suspendarea acestora o zi intreaga).

Cine l-a citit la timp a avut 20 de minute sa cumpere repede actiuni “ieftine”; o buna parte din cei care vindusera in panica nu mai urmareau insa bursa. Joi, CNVM a socat piata cu o dispozitie prin care deschidea calea majorarii pragului de detinere la SIF-uri. E de asteptat ca luni, atunci cind actiunile vor fi reintroduse la tranzactionare, pretul sa intre pe un trend de crestere.

Aparitia rezultatelor preliminate ofera ocazia unor comparatii interesante intre evolutia profitului si a cotatiilor companiilor de la BVB. La Banca Carpatica, profitul a stagnat fata de 2003, in schimb numai in acest an actiunile s-au apreciat cu peste 40a.

Ca si in cazul SIF-urilor, unde pretul a crescut cu peste 60a de la inceputul anului, investitorii asteapta evolutii bune doar pe seama presiunii mari la cumparare. Investitia in actiuni SIF ar fi adus un profit de 70a in euro datorita aprecierii monedei nationale.

Desi aceasta evolutie buna a leului va continua, o corectie este posibila in zilele urmatoare. Cursul a scazut prea brusc, iar BNR poate interveni in postura de cumparator de euro pentru a atenua prabusirea monedei unice europene (de exemplu, la bursa din Sibiu, contractele futures cu scadenta in martie se tranzactionau aproape de 37.

000 lei, fapt ce denota ca investitorii anticipeaza interventia bancii centrale).

Top 5+

1. Maillis Romania +12,5%

2. SIF Transilvania +8,7%

3. SIF Moldova +5,8%

4. Santierul Naval Orsova +5,4%

5. UAMT Oradea +5,1%

Top 5-

1. Rafinaria Astra -28,4%

2. Chimopar Bucuresti -24,8%

3. Petroexportimport Bucuresti -14%

4. Cost Tirgoviste -13,3%

5. Antibiotice Iasi -12,9%