Site-urile radicalistilor islamici isi indeamna adeptii sa sustina razboiul sfant si in lumea virtuala. Interfada (Intifada pe Internet) tinteste "inamicul sionist" si spera sa profite de pe urma "vulnerabilitatii SUA in fata cyberterorismului".

Serviciile de securitate, precum si diverse organizatii care monitorizeaza activitatea site-urile radicalilor islamisti semnaleaza o recrudescenta a indemnurilor la "razboiul sfant" in varianta on-line. Cei care acceseaza asemenea site-uri sunt incurajati sa-si foloseasca computerele si "maiestria informatica" in slujba jihad-ului.

"Aproape fiecare site islamist extremist are o sectiune care te invata cum sa participi la jihad, prin intermediul Internetului", a declarat pentru NBC news Rita Katz, presedintele Institutului SITE, un grup care monitorizeaza site-uri islamiste.

"Pe aceste site-uri sunt o multime de sfaturi pentru razboinicii sfinti, de genul: "Daca nu poti sa participi la Jihad in mod fizic, fa-o pe Internet", adauga Rita Katz.

TINTE INFORMATICE. Ceea ce i-a ingrijorat, in ultimul timp, pe cei care monitorizeaza aceste site-uri a fost faptul ca au aparut liste cu potentiale tinte pentru atacuri informatice. Astfel, au fost postate adrese de e-mail ale politicienilor israelieni, ale politiei, agentii guvernamentale. In acelasi timp, islamistii radicali afirma ca reteaua informatica a SUA este destul de vulnerabila.

Printre serviciile publice vitale, "controlate" in mod digital, se afla reteaua electrica, sistemele de transport si retelele de transmisii.

Dupa cum se stie deja, saptamana trecuta, FBI a fost nevoit sa inchida serviciul public de e-mail din cauza unei deficiente de securitate. Oficialitatile americane au desfasurat investigatii care sa stabileasca o eventuala patrundere ilegala in sistemul de e-mail.

CYBER–RAZBOIUL DIN ORIENTUL MIJLOCIU. Analistii de specialitate spun ca, in 2000, conflictul din Orientul Mijlociu a "explodat" si in varianta electronica. Se considera ca "detonatorul" l-a reprezentat capturarea a trei soldati israelieni de catre luptatorii siiti libanezi.

La auzul stirii cu pricina, un hacker evreu a "spart" site-ul miscarii Hezbollah si a postat steagul Israelului si imnul national peste videoclipuri antiisraeline. In acelasi timp, au fost atacate mai multe site-uri islamiste, inclusiv cel al gruparii Hamas. Un hacker isrelian cu pseudonimul "Polo0" a patruns intr-o baza de date palestiana si a furat diverse informatii.

Ulterior, a postat pe Internet date personale ale liderilor palestinieni, inclusiv numere de telefon sau de fax.

Hackerii islamisti nu s-au lasat mai prejos, lansand numeroase atacuri, distrugand, la randu-le, site-uri evreiesti din toata lumea. Din analizele expertilor americani in securitate electronica, la inceputul cyber-razboiului fusesera inregistrate de cinci ori mai multe atacuri islamiste fata de cele ale proisraelienilor.

HACKERI DE STAT

Dupa cum se arata intr-un material NBC, actiunile de hackerit sunt si activitati "de stat". Astfel, Mossadul a "dat jos" site-uri guvernamentale iraniene, inclusiv pe acela al presedintelui tarii. De asemenea, un conflict asemanator s-a intamplat intre SUA si China in 2001, dupa ce autoritatile chineze au interceptat un avion-spion american si l-au obligat sa aterizeze pe o insula.

Imediat, hackeri americani au atacat numeroase site-uri chinezesti, ambele tari ajungand sa se acuze reciproc de atacuri informatice. Conflictul on-line s-a oprit brusc, ordinul parand sa fi venit din partea Guvernului chinez.