Se intoarce Ion Iliescu si o data cu el revin vechile practici peceriste. Fostul presedinte afirma cu nonsalanta ca prioritate la ocuparea viitoarelor functii de conducere in partid o vor avea persoanele cu vechime, nu fostii ministri de care s-a inconjurat Adrian Nastase. Ba chiar se mira cum de au promovat acestia in ierarhia PSD. Pentru Iliescu nu conteaza ce au facut ori ce pregatire au.

Si daca nu s-au inscris printre primii, nu prezinta incredere. Pe cand Octav Cozmanca... are vechime in PSD, deci poate reprezenta cu succes in viziune iliesciana "factorul de innoire" din pozitia de secretar general. Victor Ponta a fost trimis la plimbare. Nu e bun. N-are state vechi.

Cum sa concureze el pe acelasi post cu un dinozaur? "Munca la partid" cu drag invocata de Iliescu devine principal criteriu de selectie. Restauratie.

Din pozitia de viitor secretar general Octav Cozmanca vorbeste despre "decizii luate de trei", de presedinte, presedintele executiv si secretarul general. Adica de el, de Iliescu si de Nastase. De aici se poate deduce si cam cata influenta va avea Adrian Nastase. Minima. Cozmanca, pentru ca a lucrat indeaproape cu amandoi, va actiona ca un mediator.

E clar insa catre cine va inclina el balanta de fiecare data, fiind mult mai apropiat de vechile cadre atat de dragi lui Ion Iliescu.

De altfel Cozmanca a fost trimis de Iliescu, maestru intr-ale sforariilor, sa lanseze cel mai important semnal al pesedistilor din ultima vreme: "Aceasta perioada de opozitie poate fi foarte scurta daca avem intelepciune si rabdare daca ne intelegem rolul si locul".

Scurtarea perioadei de opozitie se poate face in doua feluri: prin alegeri anticipate sau prin preluarea in forta a puterii chiar pe baza actualei configuratii parlamentare. Insa prin anticipate este greu de crezut ca PSD ar putea castiga mai mult decat la alegerile din noiembrie, mai ales daca luam in calcul rezultatele recentelor sondaje de opinie si trendul descendent actual.

Deci nu aceasta varianta a fost luata in calcul. Mai degraba strategii PSD se bazeaza pe faptul ca nici PUR, nici UDMR nu le convine sa se prezinte in scurt timp inca o data la urne pentru ca in mod cert nu ar obtine atatea mandate cate au acum (in cazul UDMR) si nu ar accede in Parlament (in cazul PUR).

In plus, cei de la PUR au dat si dovada neseriozitatii fata de angajamentele asumate alaturi de actualii parteneri din Alianta. Iar PRM si-a dovedit atasamentul fata de PSD. Se mizeaza deci pe schimbarea aritmeticii guvernamentale. De aici si amenintarea: "Lucrurile pot evolua de o maniera spectaculoasa", lansata de Cozmanca.

Acesta este planul urzit de Ion Iliescu pentru fortarea revenirii la putere a PSD. Oamenii sai vor incerca sa profite la maximum de valul de scumpiri, de strangerea curelei la sugestia FMI, de orice masura cu caracter nepopular a Cabinetului Tariceanu. De aceea Traian Basescu si liderii Aliantei ar trebui sa fie mult mai atenti atunci cand folosesc ideea anticipatelor drept amenintare.

S-ar putea intoarce impotriva lor. Cu heirupismul merge o perioada, cu amenintari mai pot tine o vreme strans haturile, dar e nevoie si de strategii bine elaborate pentru contracararea eficienta a actiunilor actualei opozitii.

Probabil ca pesedistii se gandesc sa mai asteapte pentru "lovitura de stat". Poate mai putin de un an. Nu sunt excluse negocieri secrete cu PUR, UDMR si PRM. Poate chiar au si inceput. Altfel n-ar fi existat semnalul dat de Cozmanca. O dovada in plus ca au avut dreptate cei care l-au avertizat pe Traian Basescu sa fie atent la gradul de bunavointa si incredere acordate fostului presedinte.