La 1 martie incepe prima faza oficiala a schimbarii monedei nationale, o data cu obligativitatea firmelor de a afisa preturile tuturor marfurilor si serviciilor atit in lei actuali, cit si in lei grei. “Incepe numaratoarea inversa la 1 martie. Toata lumea este implicata in acest efort.

Potrivit legii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu poate face o campanie publicitara in adevaratul inteles al cuvintului pentru a informa publicul despre denominare. Am consultat juristii si ei ne-au spus ca nu putem cheltui bani in acest scop. Noi ne-am facut totusi datoria si vom continua sa informam publicul prin intermediul mass-media si al sistemului bancar.

Este o lege in care banca centrala nu este principalul dirijor al operatiunii de denominare a leului. Toata lumea este implicata: guvern, Ministerele Finantelor, Educatiei, Culturii, Telecomunicatiilor si firmele romanesti. Nimeni nu poate avea scuza ca nu cunoaste legea”, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu.

Ziarele, cartile vor avea preturi duale, atit in moneda veche, cit si in lei noi. Totodata, facturile la lumina, intretinere, electricitate sau gaze vor fi si ele obligatoriu exprimate in lei vechi si noi. Dar, potrivit Ministerului Finantelor, facturile se vor intocmi in lei vechi, cu prezentarea totalurilor de plata atit in lei vechi, cit si in lei noi.

Restul firmelor nu sint obligate, pina la data de 30 iunie, sa emita facturi in lei grei, potrivit dispozitiilor legale.

Amenzile pentru neafisarea preturilor in ambele monede variaza intre 10 si 30 de milioane de lei si vor fi aplicate de Ministerul Finantelor, Garda Financiara, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si de inspectorii primariilor.

Ministerul Finantelor a precizat ca, pina la 30 iunie 2005, firmele nu sint obligate sa tina registre de contabilitate, formulare financiar-contabile, cele privind TVA, precum si alte registre si situatii de evidenta in lei noi.

Raportarile contabile semestriale la data de 30 iunie 2005, arata “Precizarea” din 10 decembrie 2004 a Ministerului Finantelor, “se vor intocmi in lei vechi, la nivel de mii de lei”. Situatiile financiare ale anului 2005 se vor intocmi in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziuni.

Incepind cu 1 iulie 2005, nu vom mai atasa vreun alt cuvint noii monede nationale, ci o vom denumi, pur si simplu, “leu”, indica legea denominarii.