Banii, ce trebuie cheltuiti pina in 2008, sint necesari pentru cresterea productiei, care sa asigure si consumul intern, si exporturile, ambele in crestere.

Cele sapte combinate siderurgice din Romania vor investi, pina in 2008, 304 milioane de dolari, potrivit ultimei strategii siderurgice elaborate de Cabinetul Tariceanu. Cei mai multi bani (peste 200 de milioane de dolari) vor fi investiti de Ispat Sidex Galati.

Investitiile sint necesare pentru ca si societatile romanesti sa ajunga la performantele de eficienta inregistrate la nivel mondial, in conditiile in care oficialii romani anticipeaza cresterea consumului intern de otel. Crestere care, dupa cum se stie, trebuie sa se suprapuna pe o limitare a capacitatilor de productie la 9,1 milioane de tone de otel pe an.

Potrivit unui scenariu pesimist, consumul anual de otel ar urma sa creasca cu 3% pe an, pina in 2008. Un scenariu realist ar aduce cresterea consumului de otel cu 5% pe an, astfel ca, in 2008, economia romaneasca ar avea nevoie de 3,79 milioane de tone de otel, fata de 2,82 in 2002. Acest din urma scenariu a fost realizat pe baza unei cresteri anuale a PIB cu 5% pina in 2008.

Producatorii de otel nu se bazeaza doar pe piata interna. Potrivit strategiei, la nivelul lui 2008, combinatele siderurgice estimeaza exporturi de circa 4 milioane de tone in 2008, adica mai mult decit vinzarile pe piata interna.