Organizatia PSD Bucuresti isi va anunta, astazi, candidatul pentru Primaria Generala a Capitalei. Desemnarea acestuia nu a fost o treaba foarte usoara pentru pesedistii bucuresteni, care au suportat in vara o infrangere zdrobitoare in alegerile locale, cu sprijinul neprecupetit al lui Mircea Geoana.

Surse din filiala Bucuresti spuneau ca membrii de partid nu vor accepta o alta persoana in afara lui Sorin Oprescu drept candidat. Acesta insa nu si-a dorit cu nici un chip sa intre pentru a treia oara in postura de concurent pentru Primaria Capitalei. Oprescu s-a pronuntat public in acest sens, dar a lasat, totusi, o portita deschisa pentru a putea reveni asupra deciziei.

Sondajul intern al PSD il plaseaza pe Oprescu la foarte putine procente distanta de candidatul Aliantei, Adriean Videanu. In spatele lor, la mare departare, este Marian Vanghelie. Primarul "care este" a anuntat deja ca nu doreste sa intre in competitia bucuresteana si a promis sprijin pentru Sorin Oprescu.

Ca niciodata, pesedistii din Bucuresti sunt unanimi in a-l sustine pe doctorul Oprescu in candidatura sa, cu toate ca, in precedentele dati cand a intrat in cursa electorala, Sorin Oprescu nu a fost nici pe jumatate dorit cat este astazi.

Din cauza sa, sedinta Biroului Executiv s-a amanat pentru astazi, intrucat Oprescu a fost plecat la un congres in Germania si s-a intors in cursul noptii de luni spre marti. El intentiona sa aiba o discutie cu Ion Iliescu pe tema candidaturii sale, mai ales ca ar vrea sa obtina asigurari ca va primi sefia organizatiei Bucuresti, indiferent de rezultatul votului.

Iliescu s-a ferit sa spuna daca accepta sau nu o asemenea conditionare, afirmand in permanenta ca este treaba organizatiei sa decida. In acest context, a aparut o noua varianta lansata dinspre organizatie: oamenii propun ca, in cazul in care va iesi castigator in Capitala, Oprescu sa primeasca automat postul de presedinte executiv al PSD.

Daca Sorin Oprescu nu accepta intrarea in cursa electorala, membrii organizatiei PSD spun ca nu se vor implica in nici un fel in campanie si nu vor lucra cu o alta persoana in afara doctorului.

In vara, Sorin Oprescu a obtinut cel mai mare numar de voturi in alegerile preliminare interne din PSD, fiind sustinut chiar de mai multe persoane decat Adrian Nastase, cu toate ca acesta era prim-ministru la vremea respectiva.

Iliescu nu-si asuma raspunderea de a-l convinge pe doctor

"Nu se poate impune unui om sa candideze, daca el nu vrea, pana la urma", a afirmat, ieri, Ion Iliescu. Dupa sedinta grupului parlamentar al PSD din Senat, Ion Iliescu a fost rugat de ziaristi sa comenteze eventuala candidatura a lui Oprescu la Primaria Capitalei.

Intr-o prima etapa, Iliescu a sustinut ca nu vrea sa se amestece in aceasta chestiune, ea fiind exclusiv de resortul organizatiei bucurestene a PSD. Apoi, a spus ca a avut, mai demult, o discutie pe aceasta tema cu Sorin Oprescu: "Am inteles indoielile lui. A avut omul doua esecuri si nu vrea sa-l aiba si pe al treilea. Am inteles aceasta preocupare a lui. Dar, sigur, sunt si ratiuni politice...

O sa discute ei intre ei, o sa delibereze impreuna, inclusiv cu dl. Oprescu, si vor lua decizia potrivita". Dupa aceasta afirmatie, care suna a spalare pe maini, Iliescu a precizat ca nu se va implica in desemnarea candidatului pesedist decat daca i se va cere "parerea".

Actuala pozitie publica a lui Iliescu pune si mai mult in dificultate PSD, care astepta de la fostul presedinte sa il convinga pe Oprescu. Parca pentru a-i perpeli si mai tare pe liderii pesedisti, Iliescu a afirmat, ieri, ca Oprescu este "cea mai buna varianta" si ca Mircea Geoana nu este "o alternativa".

Nu este prima lovitura pe care Iliescu o aplica partidului in chestiunea candidatului la Capitala. In urma cu doua saptamani, Ion Iliescu spunea pe sleau ca PSD nu are sanse sa castige Bucurestiul, pentru ca Alianta PNL-PD este "pe val".