Ministrul de stat Adriean Videanu va fi inlocuit prin remanierea Guvernului, conform declaratiilor presedintelui PD, Emil Boc.

Acesta a afirmat ca inlocuirea lui Videanu din Guvern se va produce la finalul lunii februarie, cand actualul ministru de stat pentru reforma economica ar trebui sa finalizeze discutiile legate de noul acord stand-by cu FMI, precum si discutiile tehnice legate de aderarea la Uniunea Europeana.

Emil Boc a mai spus ca numele viitorului viceprim-ministru va fi stabilit de catre membrii Biroului Permanent National al PD in zilele urmatoare. "Exista mai multi colegi de-ai nostri care ar putea sa devina ministru de stat, insa ar fi necolegial din partea mea sa ii pomenesc aici", a afirmat presedintele PD.

Emil Boc a mai spus ca membrii conducerii Partidului Democrat vor discuta si despre o eventuala modificare a criteriilor pe baza carora au fost exclusi din echipa guvernamentala cei care au facut parte din Executivul care a functionat in perioada 1997-2000. "Ceea ce va pot spune este ca in acest moment pozitia conducerii PD este ca aceste criterii trebuie respectate.

Insa pozitia se poate schimba la viitoarea reuniune a Biroului Permanent National. Oricum, numirea unui nou ministru de stat va fi o decizie pur politica", a mai spus liderul democrat. Daca aceste criterii vor fi modificate, principalul candidat ar deveni fostul ministru Radu Berceanu, cel care ii coordoneaza in prezent pe parlamentarii PD.

Pedistii incearca deci sa suplineasca lipsa cadrelor prin apelarea la serviciile celor perceputi drept baroni ai partidului.

De amintit ca Berceanu a ratat functia de presedinte al Senatului imediat dupa alegeri, cand reprezentantii PUR au votat alaturi de cei ai PSD si PRM in favoarea desemnarii liderilor PSD Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu in functiile de presedinti ai Camerei Deputatilor, respectiv ai Senatului.

Emil Boc este de parere ca probabil Partidului Democrat va opta pentru varianta desemnarii unui ministru de stat fara portofoliu, dar a recunoscut ca exista si varianta ca aceasta functie sa fie preluata de unul dintre actualii ministri. In acest caz, favorit ar fi actualul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Adriean Videanu va trebui sa renunte la functia de ministru de stat pentru a se implica in campania electorala pentru Primaria Capitalei. El a fost desemnat drept candidatul Aliantei "D.A.", dupa o competitie interna presarata cu dispute, in care a concurat cu liberalul Ludovic Orban, actualul viceprimar general al Bucurestiului.

La desemnarea lui Videanu a cantarit greu cuvantul lui Radu Berceanu, care i-a amenintat pe liberali ca daca nu-l doresc pe candidatul PD partidul va alege sa candideze separat de liberali omul sau. In cele din urma, Orban a acceptat sa devina directorul de campanie al lui Videanu.

Surse din interiorul coalitiei sustin ca vicepremierul Adriean Videanu ar putea fi inlocuit in Guvern de Daniel Daianu sau de Bogdan Baltazar. Daianu a fost ministrul Finantelor in guvernarea CDR, iar Bogdan Baltazar a facut parte din guvernul Roman, fiind apoi presedintele unei mari banci comerciale.