Firme de renume din mass-media au intrat in vizorul Fiscului. La Antena 1, post controlat de presedintele PUR, Dan Voiculescu, oamenii de la Finante au descoperit ca nu a mai fost facut nici un control din 1997. Si pe la Prima TV au trecut inspectorii. Desi are datorii la stat, postul respectiv are un program de reesalonare convenit cu Ministerul Finantelor, si care este respectat.

Intr-o situatie asemanatoare se afla Studiourile MediaPRO Buftea ale lui Adrian Sirbu. In total, 42 de firme de stat si private au intrat ieri in vizorul Fiscului si au fost controlate.

„Executarea silita inseamna sa paralizezi orice firma care are datorii la bugetul statului“, a explicat ieri Ionut Popescu. Ministrul Finantelor sustine ca, din punct de vedere al Fiscului, tratamentul aplicat celor care se incapatineaza sa nu-si plateasca datoriile va fi nediferentiat. „Mi s-au inrosit telefoanele.

Pretextele pentru aminare sint aceleasi de 15 ani, au obtinut inlesniri la plata si datoriile in loc sa scada au crescut“, a declarat Ionut Popescu pentru Radio Guerrilla, la emisiunea „Asta la Revista Presei“. Pe lista cu firme la care ministrul a dispus controale se afla trei televiziuni. Reprezentantii acestora spun ca nu inteleg motivele verificarilor, intrucit nu au datorii restante.

Controalele au ocolit Baneasa

La Antena 1, inspectorii Fiscului au incasat o datorie 685 de milioane de lei, adica restul ramas de plata dupa ce Intact SA a virat recent circa 13 miliarde de lei, restante la plata TVA. La datoriile catre stat ale Intact figura ieri cifra zero.

„Televiziunea noastra nu are datorii la bugetul de stat si alte comentarii nu mai avem“, a declarat, sec, prin intermediul secretarei acestei institutii, Camelia Ghioc, de la Departamentul de Relatii Publice al televiziunii Antena 1.

Daca in ceea ce priveste datoriile la zi inspectorii fiscali nu preau aveau ce cauta in Baneasa, postul lui Dan Voiculescu le va de ceva de lucru pe viitor intrucit, potrivit unor surse din minister, pe la Corporatia pentru Cultura si Arta Intact SA, producatorul pentru Antena 1, controlul fiscal n-a mai trecut din 4 iulie 1997.

Adica sint sapte ani de cind prin ograda Intact n-a mai trecut Fiscul. Aceasta inseamna, potrivit legilor in vigoare, ca nu se detin date din anii 1998, 1999, 2000 privind situatia datoriilor societatii, pentru ca, prin regula controlului de fond se merge cu verificarile pe cinci ani in urma, in cazul in care organele Fiscului n-au primit sesizari cu privire la o eventuala evaziune fiscala.

Prima TV a primit reesalonare

Prima TV este de neatins, momentan, intrucit a obtinut, in decembrie 2004, reesalonarea datoriilor catre buget. „In cursul anului trecut, Amerom Television SRL a reglat situatia unor datorii restante prin plata sumei de 172 de miliarde de lei, reprezentind debite, penalitati si majorari de intirziere.

S-a obtinut o esalonare, care se refera la sume datorate pina la 31 decembrie 2003, toate taxele la bugetul de stat si contributiile la bugetul asigurarilor sociale sau de sanatate pe anul 2004, precum si cele curente fiind achitate“, a declarat Ioana Straulea, director financiar la Amerom Television, firma care patroneaza Prima TV.

In vizita la Teo

Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice, conturile deschise la Raiffeissen, BRD, Banca „Ion Tiriac“, ING si BCR, apartinind Studiourilor Media Pro SA Buftea au fost poprite de ieri de oamenii Ministerului Finantelor Publice.

Inspectorii sustin ca au constatat datorii catre stat de 127 de miliarde de lei, adica aproape dublu fata de datoria cu care figurau studiourile la 31 ianuarie 2005 in statisticile MF. In contul acestei datorii, tot ieri s-a dispus sechestru asigurator pe 5 terenuri si 4 platouri de filmare ale aceleiasi societati.

Pe de alta parte, reprezentantii PRO TV spun ca au, intr-adevar, datorii la bugetul de stat, dar ca le achita conform reesalonarilor stabilite. „Respectam plata debitelor si nu intelegem de ce Ministerul Finantelor ne trateaza ca pe niste debitori care nu platesc“, a precizat Maria Apostol, PR-ul televiziunii din Pache Protopopescu.