Ministerul Finantelor Publice (MFP) executa marii datornici la bugetul de stat. S-ar putea spune ca este o noutate in domeniul politicii fiscale din Romania, dar nu una care sa rupa gura tirgului. Ineditul vine din tintele inspectorilor MFP.

Reprezentanti ai statului care pina acum apareau doar in studiourile ce gazduiau talk show-uri au inceput sa scormoneasca in culisele contabile ale societatilor ce administreaza televiziunile. Media PRO, Intact si Amerom au avut ieri parte de controale. Semn ca schimbarea de atitudine de pe sticla, produsa in decembrie 2004, fata de partidele care au cistigat puterea nu a fost suficienta.

Ce-i drept, nici efectele controalelor de ieri nu sint devastatoare pentru televiziuni. Inspectorii au vizitat platourile de la Buftea ale lui Adrian Sirbu si au creat un pic de agitatie la Antena 1, care si-a achitat urgent o restanta de citeva sute de milioane de lei. S-a mai descoperit ca la postul lui Dan Voiculescu nu au existat controale fiscale in ultimii sapte ani.

La Prima TV nu s-a executat nimic, pentru ca Guvernul Nastase a acordat o esalonare a datoriilor postului inainte de a-si stringe bagajele. Totusi, actiunea de ieri este importanta si consecintele ei merita urmarite. In primul rind, trebuie vazut daca nu cumva a fost doar obisnuita pisica aratata televiziunilor, dar trebuie monitorizat si comportamentul fiscal al acestora.

Iar cel mai bine se va putea aprecia acest lucru urmarind stirile, seara de seara.